Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / На 3-ти декември в Стопанския факултет ще се проведе гост-лекция на София Касидова, ББР

   

28.11.2023

 

На 3-ти декември г-жа София Касидова ще бъде гост-лектор в рамките на МП „Икономика и управление на публични ресурси“. Г-жа Касидова ще изнесе лекция относно концепции, законодателна рамка и механизми за действия в областта на климата.

Screenshot 2023-11-28 134038

Лекторът ще разгледа, включително и чрез практически упражнения:

  • Насоки за проверка на зелена допустимост на проекти/инвестиции;
  • Инструменти и критерии за оценка на зелена допустимост, казуси и насоки;
  • Примерни дейности и проекти, допринасящи за постигане на целите за устойчивост и борба с климатичните изменения.

Като пример ще бъде посочен онлайн инструмент за определяне на зелена допустимост на проекти, търсещи банково финансиране.

Лекцията е в помощ на финансови институции, инвеститори, МСП и представители на държавните и общински институции и администрация.

Г-жа София Касидова ръководи екипа за стратегическо развитие и зелени политики в ББР от 2017 г. През последните две години е ангажирана с въвеждане на рамка за устойчиво и зелено кредитиране и зелени продукти на банката.

Участва в УС на Инвестиционния фонд 3 Морета (3SIIF) като представител на ББР.

От 2006 до 2010 г. е вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие (BSTDB) – международна финансова институция с мандат за икономическото развитие на страните от Черноморския регион и финансираща проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката и индустрията.

София Касидова започва банковата си кариера през 1995 г. като последователно заема позиции в Йонийска банка на Гърция (Ionian Bank, клон България), във фонд за капиталови инвестиции „Hex Capital” (Чехия), в БНБ, в ДСК Банка, в инвестиционната банка CSFB.

През 2001 г. е назначена за зам.-министър на икономиката с ресор икономически въпроси и част от екипа на България за присъединяване към ЕС; координира подготовката, изпълнението и мониторинга на проекти, финансирани по програма ФАР (Phare) на ЕС. Касидова е член на екипа за преговори на България за членство в НАТО (NATO) с ресор икономически въпроси и плана за реформи. През този период отговаря и за връзките и преговорите със Световната търговска организация (WTO), със Световна банка (WB) и Международния валутен фонд (IMF).

През 2003 г. е зам.-министър на транспорта и отговаря за предприсъединителни преговори с Европейската комисия, управлението на големите инфраструктурни проекти, като строителството на Терминал 2 и писта на Летище София, на Дунав мост ІІ, разширението на пристанище Бургас и др.

Завършила е УНСС, притежава PG Diploma in Financial Strategy от Oxford University Said Business School, магистър MSc in International Banking от University of Reading като стипендиант на British Foreign Office и магистър ΜΑ in Economics от CEU and University of NY State като стипендиант на Фондация „Сорос”. Владее английски, руски, чешки и гръцки език.