Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“ на Стопанския факултет показа глобалните рискове на СОР28

   

11.12.2023

 

Mобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“ на Стопанския факултет показа глобалните рискове на СОР28. Премиерата на първите две български научнопопулярни „потапящи се“ изложби (3D mapping) бе дадена в павилиона на българската делегация на 28-та конференция на ООН за изменението на климата.

„Истинските действия за климата трябва да дойдат през науката и образованието. Това включва не само високата наука и практичното приложение на научните постижения, но и въвличането на хората в науката. Там методите на популяризиране и привлекателност на научното занимание са ключови. В този смисъл, всяка модерна форма като центъра за визуална наука „Калейдоскоп“, чрез който младите хора могат да видят научни направления и постижения са изключително ценни, защото ги увличат в действия за справяне с климатичните промени“, заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов преди премиерата.

Дискусията „Ангажиращи подходи към обучението в климатичната наука“ бе второто международно събитие, което се проведе на българския павилион по време на 8-ия тематичен ден „Младежи, образование и гражданска активност“ от годишната Конференция на ООН за изменение на климата СОР28, организирана от Дубай в периода 30.11-12.12.2023 г.

Screenshot 2023-12-11 105129

Доц. д-р Марина Стефанова, зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“, представи първата тематична потапяща се изложба, създадена по сценарий на студентите от магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“ и изследователите в ESG Lab. С гостите на събитието тя сподели:

„Според последния доклад на Световната програма за климатични изследвания преминаването на температурната граница от 1,5°C е неизбежно, освен ако в следващите седем години не станем свидетели на радикални трансформации. Това означава, че няколко десетилетия ще живеем в екстремни климатични условия. Климатичната наука е сложна, но проявленията от изменението на климата виждаме навсякъде в своето ежедневие. Ние, като учители, сме отговорни да разкажем за научните открития в тази област на всеки човек; да подготвим и да провокираме човешкото въображение и активност. За нас центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ не е инструмент, а защитено пространство, в което безопасно да изживеем недостижимото и да си представим невъобразимото. Във времето, когато споделим достатъчно научни факти и истории, съм сигурна, че ще вдъхновим и вдъхнем увереност на младите да премислят и подреждат живота си като добавят стойност и за природата, и за икономиката“.

Screenshot 2023-12-11 105202

В дискусията бяха представени още международната организация „Климатична фреска“, част от задължителните обучителни инструменти в специализираните програми на Стопанския факултет, и инициативите на Kinetik Automotive, които произвеждат първите автомобили за електрически картинг състезания.

Дискусията бе модерирана от представителя на УНИЦЕФ за България г-жа Кристина де Бройн, която в своето обобщение подчерта, че „изучаването и изследването на климатичните промени и техните проявления е наложително и трябва да достигне до всеки човек по разбираем начин. Това е особено важно за планиране на навременни действия за опазване на най-уязвимите групи, между които са и децата“.

Screenshot 2023-12-11 105217

***

Мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет работи за популяризиране на устойчивото развитие чрез създаване на 3D потапящи се изложби и дигитална библиотека. Автори са ESG Lab и MP STUDIO, а компаниите учредители са: ТОТАЛ Енерджис, ОМВ, Йеттел България, Филип Морис България, Мелексис, VIP Security, Асарел Медет АД, УниКредит Булбанк, Мастъркард, Шели Груп и Астра Биоплант.

Screenshot 2023-12-11 105233