Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Книгата на ас. д-р Деян Радев „Measuring Systemic Risk“ излезе от печат в Springer Verlag

   

29.03.2022

 

Новата книга на ас. д-р Деян Радев „Measuring Systemic Risk – A Probabilistic Perspective“ излезе от печат в престижното издателство Springer.

В книгата д-р Радев въвежда широк набор от индикатори за измерване на банков и държавен системен риск по време на Глобалната финансова криза и Кризата на държавния дълг в Еврозоната. Книгата представя подробна методология за оценка на системния риск на база на публични данни и статистически вероятности, която намира широко приложение при формирането на микро- и макропруденциалната политика на централни банки.

Presentation1

Книгата може да бъде намерена тук.

Индикаторите на д-р Радев се използват редовно от Европейската централна банка и Европейския съвет за системен риск в периодичните им отчети Financial Stability Review и ESRB Risk Dashboard.

За работата си върху измерители на системен риск, д-р Радев печели наградата за най-добра дисертация по финанси в Германия за 2014 г. на Немската централна банка (Deutsche Bundesbank) и за най-добра дисертация или хабилитация в Германия за 2014 г. (Hochschulpreis) на Немския институт за капиталови пазари (Deutsches Aktieninstitut).

Picture1

Д-р Радев завършва специалност „Икономика“ в Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и МП „Международен бизнес“ в Университета Констанц, Германия. През 2013 г. защитава докторска степен в Университет Гьоте, Франкфурт с дисертация на тема „Системен риск и заразяване в Европейския съюз“. Има над 10-годишен преподавателски опит по финанси в Университета Гьоте във Франкфурт, както и в Университета Бон. През 2020 г. се завръща в България и в Стопанския факултет, и води курсове по финтех, емпирични финанси и банкови регулации.