Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Г-н Огнян Траянов с вдъхновяваща гост-лекция пред студентите от курса „Лидерство в мултикултурна среда“

   

21.04.2021

 

Г-н Огнян Траянов завърши поредицата с вдъхновяващи лекции на гост-преподаватели пред студентите от курса „Лидерство в мултикултурна среда“. На 15 април той представи темата за Организационните лидери и новите предизвикателства пред тях, която породи и много въпроси.

DSC09271

Според г-н Траянов четвъртата индустриална революция (4IR) постави предизвикателства, а Ковид кризата ги обостри и ескалира, добавяйки нови, още по-драматични. Тя дава решителност за промени, за които сме мислили и преди нея. Новостите, които налага и ще остави, изискват сериозен реинженеринг на процесите, организацията, взаимоотношенията със служители, партньори и клиенти, бизнес модела. Фирмите са осъзнали необходимостта и са готови да направят промени.

Бъдете сред техните генератори и носители. Вие трябва да се възползвате от и докажете в това време на нови решения. Сега целите на организацията се ревизират, променят се нагласите и очакванията на служителите, това което ги привлича, мотивира, прави доволни и осмисля реализацията им във фирмата, начинът на комуникации, в някои фирми и културата. Вие сте млади лидери на първа линия, които трябва да сте подготвени и да допринесете тези промени да са адекватни и водещи към по-добро за организацията и хората в нея“, гласеше посланието му към студентите.

По време на лекцията бяха разгледани характеристиките на 4IR, дълбоките промени, които тя налага и предизвикателствата, с които са свързани, разгледани от аспекта на индивида, фирмите, лидерите.

В условията на Ковид криза, работата от дистанция спаси някои сектори. Но работата от дистанция е и дистанция в общуването. Тя носи големи предизвикателства пред опазването на фирмените ценности, култура и екипен дух и може да се превърне в проблем с разрушителна сила. Бъдещето е в хибриден модел с граници, но и с гъвкавост, за да даде възможности на всеки сам да управлява своята програма, съобразявайки се с фазите на проекта, по който работи.

„Сега е важно да докажем предимствата на фирмената организация като място за професионална реализация, че във фирмата човек може да постига повече и по-значими резултати, без да жертва свободата и идентичността си. Борбата за таланти е напрегната и ще става още по-напрегната, и няма да е състезание само между фирми, а и с всички възможни форми за професионална реализация. Днес трябва да помогнем на колегите си да осъзнаят каква важна роля играе фирмата като пилон на нормалността в тази мъчителна среда.“

Г-н Траянов сподели с младите хора и много научени уроци, изводи от своя път и опит на лидер.

Огнян Траянов е основател и изпълнителен директор на българската софтуерна компания ТехноЛогика. Председател е на Българската асоциация по информационни технологии и на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.