Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Дискусия „Климатични промени и България“ ще се проведе на 13 декември в Аула Магна

   

30.11.2023

 

Дискусия по темата „Климатични промени в България – стратегии, политики и повратни точки“ ще се проведе на 13 декември 2023 г. в рамките на 25-та годишна международна конференция на Стопанския факултет, която тази година е под наслов „Устойчивост, социална икономика и цифрова трансформация“.

В първия ден от тридневната конференция ще бъде обсъдена темата за климата и устойчивостта. Какво предстои в глобален план, какво можем да направим, за да изградим общество с повече мисъл към устойчивостта и каква е ролята на България, в т.ч. на гражданите, политиците, научните среди и обществото, ще бъдат част от обсъжданите теми. Събитието ще се състои на 13 декември от 16 часа в Аула Магна на СУ „Св. Климент Охридски“.

cover1

На събитието ще присъстват Сана Лингорски, UNFCC, Бойко Таков, Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Саша Безуханова, МОVE.BG, Росица Карамфилова-Благова, съветник на президента по екология, проф. Николаос Теодосиу, председател на UN SDSN Black Sea. Модератор на панела ще бъде доц. д-р Марина Стефанова, зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“ в Стопанския факултет.

По време на конференцията ще разберем и повече за посещението на българската делегация в световната среща на върха за действия в областта на климата COP28, Дубай, Обединени арабски емирства, където участва и доц. д-р Марина Стефанова. Предстои да научим за уникалния за България проект „Калейдоскоп“, разработен изцяло от екип на Стопанския факултет и фондация „ФЕБ“, както и да присъстваме на официалната му премиера. Тийзър, вижте тук.

Присъстващите ще имат възможността да станат свидетели на първите две тематични „потапящи се“ изложби „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“ на мобилния център за визуална наука „Калейдоскоп“. Мобилният център за визуална наука представя 3D потапящи се изложби под формата на цифрови изображения, движения и музика, което е новаторски модел, базиран на изживяването на посетителите. Моля, регистрирайте своето присъствие на конференцията до 12-ти декември.

Преди официалното откриване на панела в Аула Магна, предстоят активности и в сградата на Стопанския факултет. Там, г-жа Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет на Република България, ще представи пилотна симулация на тема „Социална справедливост в рамките на зеления преход“.

Панелът „Климатични промени в България – стратегии, политики и повратни точки“ се организира с подкрепата на фондация „ФЕБ“.