Начало / Новини / Новини и събития / Високотехнологична Лаборатория за космически науки бе открита във Физическия факултет на Софийския университет

   
Високотехнологична Лаборатория за космически науки бе открита във Физическия факултет на Софийския университет

В навечерието на Деня на народните будители бе открита напълно реновираната Лаборатория за космически изследвания „Проф. Стефан Александров“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Инициативата е безвъзмездно финансирана от „ЕндуроСат“, световен лидер в сферата на наносателитите и космическата инфраструктура.

Официални гости на церемонията бяха проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, проф. Тодор Тагарев, министър на отбраната, и Райчо Райчев, основател и изпълнителен директор на „ЕндуроСат“.

12

Лабораторията включва високотехнологично оборудване и предоставя конкурентни условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България и затвърждава водещата роля на Физическия факултет на Софийския университет в обучението по аерокосмическо инженерство и комуникации.

3

Дарението е част от дългосрочната стратегия на „ЕндуроСат“ за развитието на космическите науки в България. Компанията е организатор на „Космически предизвикателства“, образователна академия за космическо инженерство и предприемачество, която дава възможност на младежи от цял свят да учат от водещи експерти от космическия сектор.

6

“Това за нас е само началото. Благодаря много на проф. Герджиков, на г-н Тагарев и на г-н Богдан Богданов, че уважиха събитието. Надявам се това да е първа крачка на едно конкретно сближаване между космически бизнес и университет по начин, по който тепърва България се учи да прави. Идеята на залата е много проста. Искахме да променим начина, по който се създава една магистърска програма, особено свързана с практическото образование. Залата е оборудвана с последно поколение техника. Благодарни сме на множеството партньори. Неслучайно интериорът на залата зад вас, където се случват всичките практически упражнения, е свързан и е изцяло в комплекса и дизайна на офисите на “ЕндуроСат” като компания, с идеята да са максимално доближени до практиката’’, каза Райчо Райчев, създател и главен изпълнителен директор на „ЕндуроСат“.

8

“Най-важното нещо е, че ще продължим с проучванията. Нашият план е през следващата година с Физическия факултет, надявам се, да включим и други факултети, дори и университети, да отделим между 300 и 500 часа на нашите топ инженери, които да работят практически вътре в тази зала. Вярвам, че e абсолютно невъзможен успехът на общественозначимите програми без да има частни партньорства, което означава най-вече държавата, университетите и хората, които създават мощен тръст на страната, да работят пряко с бизнеси. Оттук нататък България ще има магистърска програма за космически изследвания и се надяваме съвсем скоро да развием системното инженерство на ниво, в което студент, завършил тази програма, може да вземе активно участие в световните водещи програми, а защо не и да създаде следваща голяма проектна компания в България", допълни главният изпълнителен директор на “ЕндуроСат”.

9

“Радвам се да видя как се развива през годините компанията не само като бизнес, но и като кауза, защото един бизнес е наистина успешен, когато създава добавена стойност за самата компания, когато въвлича все повече хора в тази идея и мисия, която в случая “ЕндуроСат” са възприели. Днешната церемония по откриването на новата зала е пример за стойността, която българският бизнес създава, не само като бизнес, но и като развитие на кадрите в България‘‘, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

5

“Това е стойността, която всеки един от нас търси, възможностите, които ние създаваме, така че младите хора да остават тук, нашите сънародници да се връщат в България и не просто да работят над нещо, а да променят индустрията, да променят света, да създават иновации, с които да издигат държавата ни на едно съвсем друго ниво. Аз се радвам, че и в момента ние сме в тясно сътрудничество с “ЕндуроСат” и с други компании в сектора, защото държавата като институция би могла да бъде, и трябва да бъде, този трамплин за бизнеса и за нашите умни хора, които искат наистина да създават нещо значимо. Убеден съм, че когато тези усилия се обединят, можем да очакваме страхотни резултати. Надявам се в тази зала да има много ползотворни дискусии и много нови проекти, подобни на “ЕндуроСат” да бъдат създадени тук’’, допълни министър Богданов.

1

Министър Богдан Богданов заяви, че държавата и бизнесът създават една изцяло нова индустрия, която ще даде възможност на българските предприемачи да разработват приложения на световно ниво, използвайки български хардуер. По думите му правителството ще подкрепи програмата на „ЕндуроСат“ за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации. Те ще бъдат насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик и други. „Държавата в лицето на българските институции трябва да бъде трамплин за бизнеса и хората, които искат да създават нещо значимо“, категоричен бе министър Богданов.

4

„Убеден съм, че когато обедним усилия можем да очакваме добри резултати и вярвам, че съвместната ни инициатива ще бъде успешния пример за сътрудничеството между държавата и бизнеса“, добави още Богдан Богданов.

10

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази радостта си присъства на откриването на залата. Ректорът изтъкна, че през последните години за научна инфраструктура Софийският университет е получил от Националните оперативни програми и по проекти на Европейската комисия повече от 150 милиона, а резултатът е видим в много отношения – разкрити са научни институти, центрове за компетентност и центрове за върхови постижения, а публикациите на изследователите от Алма матер нарастват със скорост, каквато няма при други университети по света. За последните две години публикациите са нараснали с 50%. „Това са наистина изключителни резултати и смятам, че ще продължим така“, каза ректорът. Част от тази промяна е засилването на сътрудничеството с организации и българския бизнес.

7

„Радвам се, че днес сме тук. Радвам се и ви благодаря за подкрепата за тази зала и най-вече се надявам, че подкрепата от бизнеса винаги ще бъде и сътрудничество, а не просто едностранно дарителство, каза в заключение проф. Анастас Герджиков.

11

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също отправи поздрав и изрази подкрепата на министерството за иновативни високотехнологични решения в областта на космическите изследвания. Министър Тагарев подчерта значимостта на съвместния проект с Министерството на икономиката и индустрията за наблюдение на Земята от Космоса чрез спътници, които предават информация от потенциален интерес в области като екология, гранична сигурност, икономика, отбрана и др. „Работейки по програмата за инвестиции в отбраната за следващите 10 години, обмисляме как на основата на този проект да продължим да добавяме капацитет, за да може да бъде използван още по-пълно за нуждите на сигурността и отбраната“, подчерта министър Тагарев. По думите му в областта на космическите технологии българската държава вече се явява не само клиент на продукти, а и конкурент на високотехнологични фирми. „Нашият кабинет има много ясна позиция да подкрепя иновативни, високотехнологични решения. За да се постигне, запази и развие конкурентност на България, е изключително важно държавата, академичната общност и бизнесът да работят много тясно заедно“, подчерта той.

За „ЕндуроСат“:

Изследване на слънчевата активност и търсене на живот във Вселената са само част от космическите мисии, които „ЕндуроСат“ разработва в партньорство с едни от най-големите университети и организации в света като Калифорнийският университет – Бъркли и Breakthrough Initiavies.

Компанията е лидер в производството на наносателити, космически услуги и инфраструктура. Тя е и горд работодател на 150+ инженери, технолози и учени, които остават следа в космическата индустрия със своите разработки в сферата на наносателитните технологии.

1-15