Начало / Новини / Новини и събития / Проф. д-р Гергана Петкова е новият декан на Факултета по класически и нови филологии

   
Проф. д-р Гергана Петкова е новият декан на Факултета по класически и нови филологии

На общо събрание, проведено на 27 октомври 2023 г., проф. д-р Гергана Петкова беше избрана за декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Гергана Петкова е възпитаник на българската японистична школа - завършва специалност „Японистика“ в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ през 1999 г. Защитава докторска дисертация в Университет Цюрих, в направление 2.1 Филология (Литература на народите на Европа, Америка, Африка, Азия и Австралия; ВАК). В Софийския университет, Факултет по нови и класически филологии, работи като асистент от 2007 г., доцент от 2012 г. и професор от 2020 г.

1-GPsnimka

През 2010 г. става отговорник на специалност „Японистика“ в Катедра „Езици и култури на Източна Азия“, а от 2018 г. – първи ръководител на новосформираната катедра „Японистика“, където понастоящем изпълнява втори мандат. От 2022 г. заема длъжността на заместник-декан по електронно и дистанционно обучение и сътрудничество с други образователни институции във ФКНФ.

За период от 13 години професор Петкова е инициирала и организирала 4 конференции с международно участие; изработила е и успешно реализирала над 10 проектни предложения към университетски, национални и международни проектни фондове; разработила е нова магистърска програма („Японистика: общество и култура“); инициирала е редица публични събития, популяризиращи постиженията на университетското образование; съдейства за тесните връзки с предучилищното и училищното образование. През лятото на 2021 г. събира международен екип, изработва, подава и печели първия за университета проект по програма Erasmus Mundus Design Measures за създаване на международен консорциум и изработване на съвместна магистърска програма в областта на междукултурната комуникация. От 2018 г. е основен инициатор и организатор на Ден на отворените врати в катедра „Японистика“, който се провежда в Европейския ден на езиците – 26 септември. Активно участва в конференции и научни форуми. Подкрепя създаването на Студентски клуб на япониста, който в момента развива допълнителни дейности, творчески изяви, клубове по интереси и други инициативи на студентите.

Носител е на Почетна грамота от посланика на Япония в Република България за цялостен принос за приятелските отношения между Япония и България (2019) и Почетна грамота от министъра на външните работи на Япония за принос в разпространението на японския език и култура (2020).

viber_изображение_2023-10-29_09-34-40-962

 

Професор д-р Мадлен Данова, която беше декан на Факултета по класически и нови филологии в последните два мандата, беше изпратена от Общото събрание на ФКНФ с дълги и бурни овации. Двата успешни мандата на нейното управление бяха почетени от академичната общност със ставане на крака. От името на академичната общност професор дфн Иво Панов, директор на Центъра за източни езици и култури, поднесе букет и благодари на проф. Данова за нейната дългогодишна всеотдайност, диалогичност, енергия и позитивизъм, така важни за всеки управленец.