Начало / Новини / Новини и събития / Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ с награди от национални и международни изложби

   
Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ с награди от национални и международни изложби

Тази година се състоя за пети пореден път Биенале за изобразително изкуство „Тенец“, посветено на творчеството на Йордан Радичков и организирано от Община Монтана и Съюза на българските художници. От Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участваха проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас д-р Цвета Петрова и гл. ас. д-р Красимира Дренска.

Те участваха в три от четирите раздела на форума. В раздел „Живопис“ наградата бе присъдена на проф. д-р Бисера Вълева за работата ѝ „Потънало място“, която е инспирирана от потъналите села Живовци и Калиманци (родното село на Йордан Радичков) при строежа на язовир Огоста (06.10.2023).

Проф. Лаура Димитрова и гл. ас. Красимира Дренска взеха участие в експозицията в раздел приложно изкуство, а гл. ас Цвета Петрова в графика.

1-1.NagravdavaneTenets

Награждаване Биенале „Тенец 23“, ХГ „Кирил Петров“, гр. Монтана

Седмица след това се състоя връчването на наградите от Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ в ХГ Русе. Целта на този форум е да популяризира и насърчава създаването на миниатюрни произведения на визуалните изкуства и фотографията. От 2015 г. Биеналето се организира от Художествена галерия – Русе с помощта на Община Русе, която осигурява наградния фонд. Съорганизатори са Съюзът на Българските художници и Дружество на художниците – Русе. Във форума участие взеха: проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Николета Иванова – Стоимирова, гл. ас. д-р Красимира Дренска и гл. ас д-р Цвета Петрова.

1-2.BisseraValeva_PotanaloMiasto.Iazovir

Бисера Вълева, Потънало място. Язовир, 73/102 см, см. техника върху хартия

Наградата в раздел „Скулптура“ спечели гл. ас. д-р Николета Иванова – Стоимирова, а проф. д-р Бисера Вълева получи диплом и плакет в раздел „Рисунка“ (13.10.2023).

1-3.Nikoleta_Ivanova

Николета Иванова – Стоимирова, награждаване от Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ в ХГ Русе

1-5.Krassimira_Drenska

Творби на Красимира Дренска, Биенале „Тенец 23“, ХГ „Кирил Петров“, гр. Монтана

1-6.Tsveta_Petrova

Творби на Цвета Петрова, Биенале „Тенец 23“, ХГ „Кирил Петров“, гр. Монтана