Начало / Новини / Новини и събития / Препълнена зала посрещна проф. Христо Пимпирев по време на събитие, организирано от Бургаския филиал на Софийския университет

   
Препълнена зала посрещна проф. Христо Пимпирев по време на събитие, организирано от Бургаския филиал на Софийския университет

Препълнена зала посрещна в Бургас обичания полярен изследовател и преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Христо Пимпирев. Той гостува в морския град по покана на Бургаския филиал на Алма матер и Община Бургас, за да представи книгата си „Антарктическият стопаджия“, написана в съавторство с журналистката и фотограф Иглика Трифонова.

Ние имаме голяма връзка с Бургас и с морските хора от града, затова съм щастлив, че съм тук. Не очаквах да дойдат толкова почитатели на нашата антарктическа мисия, които да изпълнят салона, даже и с правостоящи. Много съм развълнуван." - с тези думи проф. Христо Пимпирев даде начало на едночасовата среща-дискусия с публиката в Центъра за съвременно изкуство и библиотека "Пейо К. Яворов".

3

В присъствието на капитан Николай Данаилов - първият български капитан, успял да заведе кораб, построен през 1984 г. до остров Ливингстън и да го върне обратно във Варна, проф. Пимпирев и Иглика Трифонова споделиха любопитни факти и интересни научни открития.

5

На събитието присъстваха екипът, преподавателите и студентите на Бургаския филиал, с което заявиха, че новата образователна структура участва вече активно в културния и академичен живот на Бургас. Голямата посещаемост от страна на учениците на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, впечатли авторите. "Радвам се, че има и толкова млади хора, които са бъдещето на нашата страна", заяви проф. Пимпирев.

4

Книгата "Антарктическият стопаджия" разказва как проф. Пимпирев успява да превърне личната си мечта - да достигне до Антарктида, в държавна политика. Десетилетия наред българският учен и преподавател на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ създава положителен образ на България по света.

Приветствие към авторите отправи екипът на Община Бургас в лицето на зам.-кметовете Дияна Саватева и Йорданка Ананиева.

2

С представянето на книгата „Антарктическият стопаджия“ Филиалът поставя началото на програма от редовни посещения на учени и изявени общественици в Бургас. По този начин, успоредно с образователната и научно-изследователската дейност, Бургаския филиал ще развива активна дейност като научен, културен и артистичен портал.