Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на монографията на гл. ас. д-р Радея Гешева „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от ХХ век“

   
Представяне на монографията на гл. ас. д-р Радея Гешева „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от ХХ век“

На 25 октомври 2023 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена книгата на гл. ас. д-р Радея Гешева „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от ХХ век“.

Монографията „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от ХХ век“ е публикувана от издателство „Парадигма“ и проследява възгледите на и за жените писателки на Италия от Обединението – 1861 г. – до края на ХХ век. Изследването е свързано с тематиката на дисертационния труд на авторката, като го разширява, допълва и разгръща.

Гл. ас. д-р Радея Гешева е преподавател в специалност „Италианска филология“, катедра „Романистика“ на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя води лекциите и упражненията по италианска литература и устен превод.

1

На събитието присъстваха преподаватели, докторанти, студенти от различни факултети на Софийския университет: Факултета по класически и нови филологии, Факултета по славянски филологии, Философския факултет, Историческия факултет, Факултета по журналистика и масови комуникации, както и от други университети в България – ПУ „Паисий Хилендарски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НБУ, НАТФИЗ. Гости бяха и учители и ученици от средни училища в София.

4
3

Книгата на гл. ас. д-р Радея Гешева бе представена от научната ръководителка на дисертационния ѝ труд проф. дфн Амелия Личева, проф. д-р Илка Бирова, проф. д-р Албена Василева и доц. д-р Недда Бояджиева.

Директорката на Италианския културен институт в София г-жа Мария Маца също отправи поздрав към авторката и ѝ благодари за отличното и ползотворно сътрудничество с италианската институция.

Събитието бе открито с музикален поздрав – тарантела от създателя на Софийската китарна школа и главен преподавател Теодор Грозданов и закрито с песента на италианската певица Джорджа “Credo” в изпълнение на Невена Цветанова.