Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на книгата „Боян Биолчев. Енигмата на откривателството“

   
Представяне на книгата „Боян Биолчев. Енигмата на откривателството“

В препълнената Аула на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена книгата на д-р Росица Чернокожева „Боян Биолчев. Енигмата на откривателството“. Проф. Боян Биолчев е дългогодишен преподавател по славянска литература, два мандата ректор на Алма матер, носител на почетното звание „Академикус емеритус“ на Софийския университет с огърлица, любимец на няколко поколения студенти, известен белетрист и сценарист, автор на повече от 20 книги – сборници с разкази и новели, романи, творби за деца.

На събитието присъстваха преподаватели, студенти, учени и изследователи, писатели, обществени фигури и политици. Модератор на събитието бе заместник-деканът на Геолого-географския факултет доц. Георги Бърдаров, който представи проф. Боян Биолчев и го определи като човек, който оставя следи, който владее до съвършенство финия механизъм на хумора и самоиронията.

1-6

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че за него е голямо удоволствие да участва в събитието и да приветства всички като домакин, защото проф. Биолчев е свързал живота си през последните десетилетия неотклонно със Софийския университет. „Той е един от нашите обичани преподаватели, той е сериозен изследовател, той беше декан и след това два мандата ректор на този университет и разбира се, е известен с много други творчески дейности, особено с писателската си дейност“, каза проф. Герджиков.

1-4

Той посочи, че проф. Биолчев винаги е откликвал да помага на университета, когато е имало трудни моменти. Ректорът допълни, че книгата, чието представяне е днес, е написана не просто от литературен критик, не просто от читател, но очевидно от фен. „И понеже в тази зала очевидно има много почитатели на проф. Биолчев, книгата ще намери благодатна почва тук, сред нас“, каза още проф. Герджиков и пожела успех на изданието.

1-12

Боян Биолчев благодари на колегите си и отбеляза, че когато човек реши да пише, трябва да се е научил да задрасква. По думите му белетристиката учи на самокритично наблюдение и само то може да те спаси да не се загубиш в говоренето.

1-3

Проф. Биолчев отбеляза, че многократно е изхвърлял цели книги и подчерта една, която му е особено скъпа – „Преселението“, която не го напуска и днес. Той отбеляза, че националната литературна Вазова награда, която е получил през 2018 г., за него е най-важната от всички, които е получавал.

1-7

Авторът на книгата Росица Чернокожева запозна публиката с процеса на своята работа, която определи като приключение и предизвикателство.

1-8

Тя изрази своята искрена благодарност към проф. Биолчев, че й се е доверил да пише за него и отбеляза, че това, което той прави в книгите си, е откривателство на света около нас и в нас.

1-9

Доц. д-р Георги Цанков представи книгата и говори подробно за живота и творчеството на проф. Биолчев. Той посочи, че проф. Биолчев създава всеки свой текст като необходимост за съответния момент, но винаги има отправка и към бъдещето. По думите на доц. Цанков проф. Биолчев улавя процесите в обществото и природата със своята поетична същност, а Росица Чернокожева е предала необятното в неговото писателско мислене.

1-5

Издаването на книгата за проф. Биолчев е подкрепено от Община Сопот. Кметът на общината Деян Дойнов отбеляза, че за него проф. Биолчев е духовен баща, вдъхновение, опора. В изказването си той посочи, че без писателите и творците нямаше да има култура, а без култура няма държава.

1-13

Той се обърна към всички и пожела да съхраняват словото, културните ценности и българския дух.

1-10

Книгата „Боян Биолчев. Енигмата на откривателството“ (изд. „Мусагена“, 2023) включва седем раздела, в които е отразено всичко, излязло изпод перото на писателя: разкази, новели, романи, творби за деца, сценарии, включително сатирични книги и реалити романа „Антарктида – окото на Космоса“.

1-11