Начало / Новини / Новини и събития / Отличие за проф. д-р Роберт Пенчовски от Биологическия факултет

   
Отличие за проф. д-р Роберт Пенчовски от Биологическия факултет

Проф. д-р Роберт Пенчовски, ръководител на новата лаборатория по синтетична биология и биоинформатика в Биологическия факултет на Софийския университет, получи награда за изключителен учен от 7-то издание на международните награди за научни изследвания в областта на сензорните технологии.

Роберт Пенчовски е професор по молекулярна генетика, синтетична биология и биоинформатика и ръководител на новосъздадената лаборатория по синтетична биология и биоинформатика към Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

111

Той получава своята докторска степен по генетика от Кьолнския университет, Германия, докато изследва в областта на микрофлуидиката и ДНК изчисленията за Fraunhofer Gesellschaft в Schloss Birlinghoven в Санкт Августин (близо до Бон), Германия. Направил е своето следдокторантско обучение по изчислителна биология и синтетична биология на РНК в Йейлския университет, Ню Хейвън, САЩ.

Проф. Роберт Пенчовски е работил за кратки периоди като софтуерен инженер, биотехнологичен консултант и изследовател по молекулярна биология в Института по молекулярна биология в София и бившия Институт по молекулярна биотехнология в Йена, Германия.

Той е пионер в преподаването и изследванията по синтетична биология и биоинформатика в България. Публикациите му имат Н-индекс от 16 точки. Участвал е в 20 научни проекта. Роберт Пенчовски е водещ автор (първият или последният автор) на 97% от публикациите си и съответният автор(*) на 92% от тях 87% от всички публикации са с по-малко от 3-ма съавтори, а 11,4% са с 4-5 съавтори. Само една публикация има повече от петима съавтори (1,6%), а именно 7. Публикациите на Роберт Пенчовски имат импакт фактор (IF) от 220,5 точки.

При проф. Пенчовски успешно са защитили тезите си 16 магистри и 5 докторанти. Той ръководи няколко магистърски програми по генетика и геномика на български и английски език. Четирима млади учени под негово ръководство по неговите проекти са спечелили 4 награди от 3 национални научни състезания, 1 награда за стартиране и 2 награди за учители от 2021 г. насам.

Проф. Пенчовски е носител и на отличие от Българския национален конкурс за високи научни постижения за изследователи от всички области над 35 години, организиран от Съюза на учените в България. Изследванията му бяха наградени за научни постижения в синтетичната биология, биоинформатиката и молекулярната еволюция.

Наскоро публикация на неговия екип е избрана от редакторите на Американското химическо дружество и е сред най-популярните в ACS Synthetic Biology.

За повече информация:

https://penchovsky.atwebpages.com/

https://www.researchgate.net/profile/Robert_Penchovsky/

http://orcid.org/0000-0001-9502-3421

https://www.linkedin.com/in/robert-penchovsky-348ab7122/

https://ras.nacid.bg/dissertation-preview/32000