Начало / Новини / Новини и събития / Национална научна конференция с международно участие „Да разкажеш Индия: традиции, подходи и посоки”

   
Национална научна конференция с международно участие „Да разкажеш Индия: традиции, подходи и посоки”

По повод 40-годишнината от създаването на специалност „Индология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна тридневна национална конференция под наслов „Да разкажеш Индия: традиции, подходи и посоки“. В събитието участват гости от Австрия, Белгия, Индия, Норвегия, Полша, Русия, Унгария, Хърватия, както и възпитаници на специалността, преподаващи в университети в Германия, Канада и САЩ, и др. Почетен гост участник на форума е именитият норвежки изследовател в областта на религиите и философските системи на Индия проф. Кнут Якобсен от Бергенския университет.

Проф. д-р Милена Братоева, зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии отправи поздрав към всички присъстващи и изрази благодарност, че са се събрали заедно да отпразнуват 40-годишнината от създаването на специалност „Индология“ в Софийския университет – единственото академично средище на индологическите изследвания в България.

1

„Темата на нашата конференция е „Да разкажеш Индия: традиции, подходи и посоки”. Всъщност вече 40 години ние, преподавателите, докторантите и студентите в специалността, пишем своя разказ за Индия, за нейната хилядолетна, мултикултурна традиция, за многообразието от езици, литератури, философски учения, религии и обичаи, за съвременните и внушителни постижения в областта на икономиката, науката, и IT технологии“, подчерта проф. Братоева и допълни, че този разказ под една или друга форма е и разказ за историята на българската индология. Тя припомни накратко за възникването и развитието на специалността – от създаването й през 1983 г. и припомни имената на нейните основатели – г-жа Йорданка Боянова и проф. дфн Татяна Евтимова като допълни, че за нея е чест, че е била техен студент и изрази своята благодарност към тях.

3

Проф. Братоева припомни имената и на първите преподаватели по хинди, на първите лектори по санскритска литература, говори за приноса на гост-лекторите, както и за съвременните преподаватели и изследователи. Тя специално обърна внимание и на студентите и докторантите в специалността и подчерта, че повечето от тях, след дипломирането си, градят забележителна професионална кариера в различни области. „Като преподаватели в тази специалност имаме дълг да изградим нашите студенти преди всичко като вътрешно свободни хора“, подчерта още проф. Братоева. Накрая тя честити годишнината на колегите си и им пожела успешна работа.

7

Проф. д-р Георги Вълчев, заместник-ректор на Софийския университет поздрави гостите и участниците в конференцията от името на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков. В поздравителния си адрес ректорът отбелязва, че когато се честват годишнини, свързани със знанието и науката, няма по-добър начин да бъдат отбелязвани от събирането на едно място на специалисти, учени, хора, обединени от една идея - да развиват познанието и да го предадат нататък. „Горд съм, че в нашия университет вече четири десетилетия специалност „Индология“ се утвърждава и развива. Знанието за тази далечна страна с необятна култура и езиково богатство допринася за създаването на още по-силни връзки между двата народа. Винаги съм твърдял, че изучаването на езика, историята и културата на един народ, скъсява географските граници. Убеден съм, че всички вие, преподаватели и студенти, сте нашите посланици на доброто, на знанието, на приятелството между България и Индия“, се казва още в поздравителния адрес.

16

Ректорът честити празника на колегите си и благодари на всеки един от тях за всеотдайната им работа. Той отправи благодарност и поздрав и към студентите, избрали да учат тази нелека специалност, както и на всички участници в конференцията.

Добре дошли в най-старото българско висше училище! Вярвам, че работата ви тук ще донесе богати плодове, ще намери отговори на много въпроси, но и че ще изникнат нови въпроси и предизвикателства, които ще са повод за нови срещи. Честит празник, скъпи колеги и на добър час!“, казва още проф. Герджиков в поздравителния адрес.

6

Проф. Вълчев отправи поздрав и от свое име, като отбеляза, че 40 години не са малко, 40 години са вече история и подчерта, че колегите от специалността действително трябва да се гордеят с тях. „Такива специалности са достижения не само за университета. Те са достижения за националната ни култура и ние трябва да ги браним, да ги развиваме. И да се превръщат действително в най-добрите посланици в тези объркани времена между хората. Нещо, което виждаме, че в съвременния свят все повече липсва“, каза проф. Вълчев и призова колегите си да бъдат на своя пост, да работят, да палят младите души – те са тези, които ще предадат делото им по-нататък.

21

Посланикът на Република Индия в България Санджай Рана поздрави участниците в конференцията и изтъкна, че през изминалите години от основаването на специалността е извършена много полезна работа и специалността се е доказала като един от водещите центрове по индология в Европа. По думите му през последните 40 години тук са обучени много хора, дипломати, изследователи, които са работили и работят за това нашите две държави да бъдат по-близко една до друга. Посланикът посочи колко е щастлив да присъства на събитието и е впечатлен от голямото разнообразие от теми в докладите в програмата. По думите му Индия е сложна, комплексна и постоянно променяща се и затова е сериозно предизвикателство да се изучава.

4

Посланикът посочи, че трябва да има повече такива конференции, където хората да се събират, да обменят своите мнения и опит по различни теми. Санджай Рана благодари на организационния комитет на конференцията за отлично свършената работа и за поканата да присъства на този празник, пожела успех на събитието и на всички участници.

12

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова поздрави своите колеги с 40-годишния юбилей на специалността със специално видеообръщение. Тя посочи, че любовта към Индия е била разпространена в България от хората, завършили специалността и техните преподаватели. По думите й всички те са станали посланици на индийската култура и история и са мост между нашите две култури. Тя посочи, че връзките между България и Индия са отдавна и са много плодотворни през годините. Проф. Данова подчерта, че Софийският университет е едно от местата, където тези връзки стават дори още по-силни и изрази увереността си, че през следващите години Софийският университет и Факултетът по класически и нови филологии ще бъдат мястото, където хората ще научават все повече за голямото разнообразие на Индия. В заключение проф. Данова пожела успех на конференцията през следващите дни.

14

Проф. д-р Гергана Петкова, зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии и ръководител Катедра „Японистика“, също отправи поздрав към колегите си и към гостите и участниците в конференцията. Тя говори за това, че 40 години от съществуването на специалност „Индология“ изглеждат малко, но историята на специалността е от огромно значение.

5

Защото, когато преди 40 години се поставя официалното начало на индологията в Софийския университет като университетска специалност, това е в резултат на дълбокото осмисляне на необходимостта за изучаване на Индия в дълбочина, необходимостта да се предава многовековна мъдрост, многовековни знания, необходимостта да се развиват умения за духовно общуване. В словото си тя заяви още, че наследството на Индия е наследство на цялото човечество, изучаването на тази култура всъщност е път за мир, разбирателство и светло бъдеще.

15

Доц. Гергана Русева, ръководител на Катедра Класически изток, изчете приветствия получени от специалност „Индология“ по повод празника от различни специалности и колеги.

17

Проф. д-р Шашибала, декан на Центъра по индология в Бахаратия видя бхаван, Индия, отправи приветствие към присъстващите и посочи, че 40-годишната история на специалността са много важно събитие, защото означава, че вече са изминали 5 хиляди пълнолуния. Тя пожела на всички да пазят свещения огън на приятелството жив и през следващите години. В изказването си проф. д-р Шашибала акцентира на значението на дейността на специалност „Индология“ в Софийския университет и близостта между българския език и санскрит и между двата народа. По думите й трябва да работим заедно в името на по-доброто ни общо бъдеще. В заключение проф. д-р Шашибала пожела всичко най-хубаво на целия Факултет по класически и нови филологии и на академичната общност на специалност „Индология“.

Събитието продължи с пленарни доклади.

Конференцията „Да разкажеш Индия: традиции, подходи и посоки“ представя най-актуалните постижения на български индолози и учени от други области на хуманитаристиката и изкуствата в полето на академичното изследване и изучаване на индийската култура, а също и приноса на специалността за разширяването на знанието за Индия в България и за подготовката на редица успешно реализирали се у нас и по света български кадри, специалисти по Индия. Тя ще е и платформа за обмен на идеи в по-широкия ракурс на изтоковедското познание и на диалога между Изтока и Запада в контекста на глобализацията. Ще бъде проведена хибридно – с присъствено и онлайн участие, с работни езици – български и английски. Като част от форума са предвидени и три публични лекции на гостуващи за конференцията учени.

Програма на конференцията: