Начало / Новини / Новини и събития / Лекция на проф. Дейвид Дж. Бирнбаум „Digital editions are databases, too“

   
Лекция на проф. Дейвид Дж. Бирнбаум „Digital editions are databases, too“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Дейвид Дж. Бирнбаум изнесе лекция на тема: „Digital editions are databases, too“. Събитието бе организирано от Катедрата по кирилометодиевистика при Факултета по славянски филологии.

Проф. Бирнбаум бе представен от проф. д-р Андрей Бояджиев от Катедрата по кирилометодиевистика. Дейвид Дж. Бирнбаум е професор по славянски езици и литератури на Университета в Питсбърг (САЩ).

1-1

Сред основните му изследователски интереси е прилагането на цифрови подходи в славянската филология. Той участва, заедно с колеги от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за литература към Българската академия на науките, в проекта „Репертоар на старата българска литература и писменост“.

1-2

Презентацията прикани публиката да преосмисли научните издания в светлината на възможностите, предоставяни от цифровите медии и методи. Авторът се спря на общите предположения за „най-добра практика" в електронните издания, изследва връзката между документите и базите данни и насърчава изследователите да си представят цифровото издание като динамична работна станция, която да насочва към поставянето на нови, непроучени въпроси във филологическите проучвания.

1-3

Презентацията към лекцията можете да видите тук .