Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса, посветена на 60-годишнината от смъртта на американския президент Джон Ф. Кенеди

   
Кръгла маса, посветена на 60-годишнината от смъртта на американския президент Джон Ф. Кенеди

Катедрата по Нова и съвременна история на Историческия факултет организира кръгла маса, посветена на 60-годишнината от смъртта на бележития американски президент Джон Ф. Кенеди. Събитието се състоя в Конферентната зала в Ректората на 22 ноември 2023 г., точно на деня, отбелязващ тази историческа дата.

В кръглата маса участваха преподаватели от Историческия факултет, както и специален гост от Посолството на САЩ в България. Събитието бе открито от проф. д-р Мира Маркова, декан на Историческия факултет, след което бе представена серия тематични доклади, които изследват различни аспекти на живота, политиката и наследството на Джон Ф. Кенеди. Обсъжданията обхванаха теми като въздействието на Кенеди върху международните отношения, неговата роля в развитието на САЩ през ХХ век, както и неговото културно и политическо наследство.

1


Събитието предизвика значителен интерес и дискусии сред участниците, които споделиха своите виждания и анализи върху значението на Кенеди за съвременната история. Организаторите изразиха своето задоволство от високия академичен дух и ангажираността на участниците.

2


Инициативата за отбелязване на тази историческа дата е поредната по пътя, който Катедрата по Нова и съвременна история на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ извървява в опита си да поддържа традицията на провеждане на значими академични събития, които обогатяват научния диалог и допринасят за развитието на историческите изследвания.

3