Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Бижута в капан“ в галерия „Алма матер“

   
Изложба „Бижута в капан“ в галерия „Алма матер“

От 16 октомври 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Бижута в капан“ с автор Пьотр Швец, професор и заместник ректор на Университета „Магдалена Абаканович“, Познан, Полша.

Изложбата беше открита от проф. дпн Милен Замфиров, декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата. На откриването присъстваха доц. д-р Снежина Бисерова, зам.-декан на ФНОИ, преподаватели и студенти от Софийския университет, гости.

1-1 (003)

Проф. дпн Милен Замфиров открива изложбата

Проф. д-р Стефан Алтъков поздрави автора на изложбата и гостите, а проф. Пьотр Швец се включи виртуално чрез видео връзка. Той благодари на екипа на галерия „Алма матер“ за организацията на изложбата и приветства своите колеги от Софийския универитет и гостите на изложбата, като пожела ползотворното сътрудничесто между Университета „Магдалена Абаканович“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да продължи и в бъдеще с нови проекти и изяви в областта на съвременното изкуство.

1-3 (003)

Проф. Пьотр Швец (вдясно) се включи в откриването на изложбата виртуално

В писмената концепция към изложбата „Бижута в капан“ проф. Швец казва:

„Художествената стойност и качеството на изработката винаги са били важни за ювелирното изкуство, а във времената на масово производство те стават още по-важни. Най-ценни са ръчно изработените, уникалните, единствените по рода си бижута. Такава цел си поставих при бижутата, които създадох и представям тук, повлиян от древните бижута – изработени от кремък, ръчно гравирани, приличащи на палеолитните камъни. Направата на ръчно изработените бижута изисква високо техническо майсторство. В тях кремъкът (считан днес от нас за най-обикновен камък) е високо ценен. Стойността му се подчертава от мека сребърна плетеница, обграждаща твърдите, ъгловати форми на кремъка. (...) Опитът ми с естествени материали, използвани по време на изпълнение на различни художествени творби и опита получен при участието ми в научни изследвания, доведе до създаването на серия от бижута, изработени от фосилна дървесина черен дъб и комбинации от черен дъб с контрастно по цвят дърво в съчетание със сребро.“

1-10 (003)
1-11 (003)

Представените в изложбата експонати са не само произведения на ювелирното изкуство, но и компоненти на единна съвременна творба, идеята за чието създаване се основава на човешката страст към натрупване и колекциониране на „ценности“. Това е изложба, посветена, по думите на автора, на страстта на хората да колекционират:

1-8 (003)

„Много хора обичат да събират, натрупват, колекционират или крият ценни предмети, като тези техни ценности са достъпни само за собственика, строго лични – затворени в неговия персонален свят. В основата на идеите ми (...) беше моето убеждение, че античните, ценните монети, могат да бъдат носени от собствениците си в подходяща обстановка и като скъпоценности. Те може да бъдат използвани като амулети или висулки, носени на гърдите. Може да бъдат изложени в микрорамки в малка частна, персонална изложба. Исках също да акцентирам на някога важните и много популярни лични реликварии, сега те са почти напълно забравени предмети, на това, че колекционерските бижута са със стойност преди всичко за самия автор.“

1-9
1-2 (003)

Проф. д-р Стефан Алтъков поздравява автора на изложбата и гостите

1-5 (003)