Начало / Новини / Новини и събития / Институтът INSAIT е лидер на една от петте работни групи в инициативата на ЕС Edge AI

   
Институтът INSAIT е лидер на една от петте работни групи в инициативата на ЕС Edge AI

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е избран за лидер на една от петте работни групи в ключова инициатива на Европейския съюз за развитие и внедряване на изкуствения интелект с фокус върху крайни и периферни устройства (Edge AI).

Проектът dAIEDGE, по който INSAIT става бенефициент, се ръководи от Немския изследователски център за изкуствен интелект (#DFKI), а участници са водещи европейски научни и индустриални лидери като ETH Zürich, Фрауенхофер, ST Microelectronics, Немският аерокосмически център, IMEC и др. България - в лицето на Института INSAIT, заедно с Гърция, са единствените източноевропейски страни, които участват в консорциума.

Проф. Люк Ван Гуул, който се присъедини към екипа на INSAIT през 2022 г., ще ръководи работната група по проекта, посветена на компютърното зрение и развитието на алгоритми и методи за устройства с ограничени ресурси.