Начало / Новини / Новини и събития / Freshers Days - Дни на първокурсника в Софийския университет

   
Freshers Days - Дни на първокурсника в Софийския университет

В края на септември и в началото на октомври 2023 г. със специално организирани събития студентите от горните курсове в Софийския университет "Св. Климент Охридски" посрещнаха своите колеги първокурсници в част от факултетите.

С игри, с полезна информация и съвети за това как се оцелява в Софийския университет и кое е най-важното да знаят от първа ръка, различните Факултетни студентски съвети, клубове и студентски организации приветстваха колегите си.

Събитията бяха осъществени с подкрепата на Студентския съвет при Софийския университет и деканските ръководства на факултетите и се превърнаха в интересно и вълнуващо начало на академичната година.

Юридически факултет

За поредна година в Юридическия факултет на Софийския университет се проведе събитието ,,Първи стъпки в ЮФ” за първокурсниците от специалностите „Право“ и „Международни отношения“.

ЮФ 1

На 29 септември 2023г. деканското ръководство и Факултетният студентски съвет поканиха новите студенти, за да могат техните колеги от горните курсове да ги разведат из Юридическия факултет и да им дадат ценни практически съвети.

ЮФ 2

Първокурсниците разгледаха аудиториите в Ректората, посетиха Университетската библиотека, както и библиотеката на факултета.

ЮФ 3

Факултет по журналистика и масова комуникация

Денят на първокурсника във Факултета по журналистика и масова комуникация за 2023 г. мина повече от успешно, като за поредна година събра над 100 студенти от специалностите "Журналистика", "Връзки с обществеността", "Книгоиздаване" и "Комуникационен мениджмънт".

ФЖМК 3
ФЖМК 4

Членовете на Факултетния студентски съвет към ФЖМК заедно с доброволци отговаряха на въпросите на новите си колеги, показаха им сградата, която ще ги въведе в академичността на висшето образование, запознаха ги с талисмана на Факултета - многоименната котка, подариха им подаръци и им помогнаха да намерят нови приятели.

ФЖМК 6

Факултет по химия и фармация

На 2 октомври 2023 г. на тържествена церемония в аудитория 130 на Факултета по химия и фармация беше открита академичната 2023/2024 година. Деканското ръководство пожела здрава и спорна учебна година и приветства студентите и преподавателите, а в края на официалното откриване по традиция бяха раздадени студентските книжки на първокурсниците.

ФХФ 1

Факултетният студентски съвет беше подготвил богата програма по случай Деня на първокурсника, включваща беседа, обиколка на сградата на Факултета, както и разнообразни опознавателни и забавни игри.

ФХФ 2

Новоприетите студенти си тръгнаха от събитието с приготвени специално за тях подаръци и най-вече с усмивки и прекрасни спомени.

Физически факултет

Факултетният студентски съвет при Физическия факултет на 2 октомври 2023 г. организира „Лов на екзопланети“ – поредица от предизвикателства, които изпитват уменията за работа в екип и справяне с физични загадки, докато се трупа полезен опит и знания за предстоящата академична година.

ФЗФ 1

Първокурсниците се включиха в различни предизвикателства и започнаха учебната година с усмивки и награди.

ФЗФ 3

Факултет по математика и информатика

Факултетният студентски съвет при Факултета по математика и информатика организира Freshers всяка година. Целта му е да осигури приятна и непринудена приятелска обстановка, в която студентите да се опознаят един друг и да открият какво ги очаква в университета.

1-1

За седма поредна година първокурсниците на ФМИ се включиха в множество игри и състезания, където създадоха приятелства.

1-3

Освен това имаше много забавления, музика, танци, добро настроение, работа в екип, много полезна информация и усмихнати хора, награди.

1-2
1-8

Факултет по класически и нови филологии

Freshers 2023: Meet and Greet с ФКНФ се проведе на 7 и 8 октомври в Ректората и Центъра за източни езици и култури. Събитието беше открито в drum circle на Деян Петров - Dizzy и неговите гост-музиканти, а след това с презентацията си Хари Драганов въведе първокурсниците както в представлението, така и в ораторското майсторство.

ФКНФ 1

Деканското ръководство на ФКНФ изнесе презентация с изключително важна информация за всички първокурсници, след това те имаха възможността да се опознаят чрез Speed Meeting. Първият ден приключи с интересна игра на карти, включваща всички езици, които се изучават във ФКНФ.

ФКНФ 4

В посрещането на първокурсниците се включиха и невероятните музиканти от „Лингвакорд“. Последваха презентации за Студентския съвет и Факултетния студентски съвет.

ФКНФ 6

Първокурсниците имаха удоволствието да се насладят на японска матча чаена церемония и да опознаят сградите си.

ФКНФ 11

Финалът на приключението беше поздрав от танцьорите на първия български състав за традиционни виетнамски танци „Non Xinh“, които проведоха и уоркшоп на танца си.

ФКНФ 8

Факултет по славянски филологии

И тази година Факултетният студентски съвет при Факултета по славянски филологии проведе своето посрещане на първокурсниците - "Свежарки". Това издание на събитието е най-успешното досега, събрало над 80 човека от четирите специалности на Факултета.

ФСФ 2

Първокурсниците бяха приканени като свежи плодчета да станат близки с колегите си и като плодче в блендер и с микс от приключения да отпият заедно първата си свежа глътка от академичния живот.

ФСФ 3

Биологически факултет

За седма поредна година от Факултетния студентски съвет при Биологическия факултет организираха Freshers’ day за първокурсниците, които прекрачват прага на Биологическия факултет на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски".

Биологически факултет 1

От няколко години се установи практиката тези събития да са тематични, като за тази година беше избрана темата Sherlock’s Estate, свързана със загадъчността и дългата история на сградата на факултета.

Биологически факултет 2

Първокурсниците успяха да се запознаят чрез играта „Човешко бинго“ и опознаха факултета с помощта на вълнуващ Treasure hunt. Те научиха за клубовете в Биологическия факултет, както и за външни организации в сферата на биологията. Последва време за разговори и танци на по чаша чай и други вкусотии.

В късния следобед бяха раздадени награди за най-добре представилите се в игрите.

Биологически факултет 3

За членовете на ФСС при БФ е важно първокурсниците да не започват висшето си образование със страх и притеснения, а да разберат, че академичното ежедневие може да бъде забавно и приятно в компанията на приятели и колеги.

Исторически факултет

На 29 септември 2023 г. се проведе събитието Freshers за първокурсниците от Историческия факултет. Игрите за запознаване бяха приоритет на това събитие. Първокурсниците бяха запознати с университетската среда и посетиха някои от залите в Ректората. На края на събитието първокурсниците се включиха по отбори във викторина, отборът победител получи награда.

ИФ 1
ИФ 2

Философски факулет

"Свежо начало" във Философския факултет беше изключително важно събитие, защото зададе тон за успешен академичен път и насърчи чувството за принадлежност сред новите студенти. По време на тази седмица, която беше насрочена от 27 септември до 7 октомври, бяха планирани разнообразни дейности за всеки ден, които помогнаха на новодошлите студенти да се адаптират към живота във факултета, да намерят нови приятели и да се запознаят с ресурсите, с които разполагат. Този въвеждащ период позволи на младите колеги да се ориентират лесно в университетските сгради, да научат за академичните очаквания и да открият различните клубове и организации, към които могат да се присъединят.

ФФ 1
ФФ 6

 

 

 

Освен това той даде възможност на студентите да си създадат подкрепяща атмосфера както в академичен, така и в социален план, която може да продължи през цялото им следване.

ФФ 3

Като цяло "Свежо начало" играеше ключова роля, за да се гарантира, че студентите започват университетското си пътешествие с увереност и ентусиазъм, създавайки предпоставки за ползотворно и пълноценно академично преживяване. Събитията включваха полезни лекции през първите два дни (27.09 и 28.09), забавно парти с игри с награди на 29.09, изненадващо състезание из сградите, в които се обучават студенти от Философския факултет на 30.09, колаборация между Философски факултет и Исторически факултет на 04.10 - вечер на настолните игри и поход до Черни връх на 07.10.

ФФ 4