Начало / Новини / Новини и събития / Франкофонски правни дни

   
Франкофонски правни дни

Софийският университет е домакин на Франкофонските правни дни, които Юридическият факултет на Алма матер, заедно с Посолството на Франция и Френския институт в България, организира за пети път. В рамките на два дни в Ректората на Софийския университет се провежда международната конференция на тема „Право и революции“.

Франкофонските правни дни са инициатива, която има за цел да затвърди сътрудничеството между преподаватели и изследователи от юридическите факултети във Франция и България за установяване на по-богати партньорства в областта на юридическото обучение и научните изследвания и засилване на обмена между френската и българската юридическа общност. Модератор на събитието бе доц. Христо Христев от Юридическия факултет.

1

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев откри събитието и посочи, че конференцията е добра възможност за обмяна на опит и дискусии между юристи от реномирани университети. Според декана в рамките на конференцията учените ще проследят дали правото е нещо революционно или напротив – антиреволюционно. Проф. Вълчев благодари на всички участници и присъстващи на събитието, пожела ползотворни дискусии и приятен престой в България на чуждестранните гости.

10

Посланикът на Франция у нас Жоел Майер благодари за поканата и отбеляза, че в България връзката с френската култура е много силна. Според него събитието е важно по две основни причини – заради актуалността на темата и защото Франкофонските правни дни са стълб на българско-франкофонското сътрудничество. Г-н Майер изрази надежда тези здрави и плодотворни връзки да се развиват в бъдеще чрез още по-тясното сътрудничество между Софийския университет и Френския институт у нас. Посланикът на Франция у нас благодари на организаторите и пожела успешна работа на всички участници.

11

Конституционният съдия проф. Атанас Семов, преподавател в Юридическия факултет на Алма матер и един от двигателите на развитието на франкофонията във факултета в последните над 20 години и основоположник на магистърската програма „Право на ЕС“, приветства участниците във Франкофонските правни дни 2023. Той се обърна и към студентите, присъстващи в Аулата, и им благодари, защото дават усещане за смисъл на научните усилия.

„Точно това усещане за смисъл присъства в българо-френските академични отношения вече близо век и особено в последните двайсетина години, когато първо Юридическият факултет на Софийския университет имаше поне двама изтъкнати професори за декани – професорите Колев и Вълчев, но имаше и едно широко разбиране за изключителната полезност, за мащабната значимост на българо-френските културни и особено научни отношения“, заяви проф. Семов и припомни, че в Юридическия факултет през последните 20 години са били организирани десетки българо-френски юридически научни и образователни начинания. През годините са издадени двайсетина тома литература в превод на френски именити автори и сборници от конференции.

5

Проф. Семов изтъкна, че франкофонията е много повече от използването или дори от харесването на един език. Франкофонията е начин на мислене, ценностна система, онази възвишена форма на духовно благородство, която, когато се проявява в правната наука, дава убедителност, елегантност и устойчивост на научните тези.

Тъкмо затова, в своите опити да приобщим България към достиженията на Европейския съюз и европейската интеграция, ние заложихме на френската доктрина и в този смисъл на франкофонията, в частност в нейното юридическо измерение“, каза още проф. Семов и благодари на всички посланици на Франция, на Френския институт, на преподавателите от Франция и франкофонските страни за подкрепата през годините и до днес. Той отправи благодарност и към доц. Христо Христев, който пое започнатото преди години и го продължава с устойчива традиция за провеждането на Франкофонските правни дни във водещия юридически факултет на България – този на Софийския университет.

3

Проф. Атанас Семов се спря и на темата на конференцията и заяви, че на пръв поглед революцията е отказ от правилата, средство за промяна на действащите правила, отказ от еволюция. „Правото е устойчиво, стабилно и градивно, когато е еволютивно. Но също така съм напълно убеден, че като изключим някои моментни, стихийни страсти, приличащи на революционни идеи, е много полезно правото да се развива еволютивно от революционно настроени умове. Затова пожелавам на конференцията днес еволютивен резултат с революционен дух“, каза накрая проф. Семов.

12

Заместник-министърът на правосъдието на Република България Емил Дечев, възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет и на международната магистърска програма „Право на ЕС“, също отправи своя поздрав и благодари за поканата да участва в събитието. По думите му темата „Право и революции“ на пръв поглед изглежда странна, защото революцията променя правилата за кратък срок от време, а правото е нещо, което заслужава да бъде отбранявано. Той засегна темата за ускореното развитие на технологиите и за това, че културните ценности днес са съвършено различни от тези преди, включително и в областта на правото. Акцент в изказването му бе темата за бързото развитие на функциите на нормалността в ежедневието ни и как тези промени често се квалифицират като революционни. Емил Дечев пожела успех на участниците в събитието.

13

Представителят на Университетската агенция на франкофонията и националното й бюро в България Петър Тупарев подчерта, че агенцията има за мисия да популяризира и поддържа научните изследвания във франкофонска среда и се радва да види това добро сътрудничество. Той не скри радостта си от трайния обмен на научна дейност между българските и френските юристи и изтъкна, че заедно ще могат да помислят за засилване на регионалния компонент в тези проучвания. Петър Тупарев заяви, че проявява силен интерес към темата и пожела много стимулиращи обмени и успешна работа.

4

Петото издание на Франкофонските правни дни е посветено на въпроса за големите социални, технологични и правни промени и тяхното значение за развитието на правото и обществото. Под общата тема "Право и революции" участниците във форума от френска и българска страна ще дискутират различни теми в рамките на три ателиета: Развитието на правото и обществото между еволюцията и революциите; Правните предизвикателства на дигиталната революция; Революциите в областта на частното право. Подробната програма на Франкофонските правни дни и конференцията „Право и революции“ може да бъде намерена на интернет страницата на Юридическия факултет.