Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по журналистика и масова комуникация разполага с новооборудвано студио по преса, онлайн медии и книгоиздаване

   
Факултетът по журналистика и масова комуникация разполага с новооборудвано студио по преса, онлайн медии и книгоиздаване

Във Факултета по журналистика и масова комуникация официално бе открито студио за практическо обучение по журналистика, онлайн медии и книгоиздаване, оборудвано с висок клас станции, дарение от Съюза на печатарската индустрия в България и Полиграфическа група „Демакс“.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев, деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация проф. Веселина Вълканова, Петър Кънев, почетен председател на СПИБ, инж. Красимир Илиев, председател и инж. Румен Трифонов, председател и главен секретар на Съюза на печатарската индустрия, Екатерина Николова, главен редактор на сп. „Полиграфия“, представители на академичната общност на ФЖМК.

Проф. д-р Веселина Вълканова отправи поздрав към всички, присъстващи на събитието. Тя припомни, че Софийският университет е основан благодарение на дарение, а самият Факултет по журналистика и масова комуникация е под покрива на най-старата сграда на Алма матер и обърна внимание на ремонтните дейности, които се извършват в нея.

1

Колегите от Съюза на печатарската индустрия в България и Полиграфическа група „Демакс“ откликнаха на нашата необходимост от ново оборудване, близко до реалните условия за редакционна работа“, каза проф. Вълканова, която благодари от името на академичната общност на факултета и заяви, че приемат с удоволствие това дарение. „Ние гарантираме от наша страна, че ще го ползваме по предназначение – за образователни и за изследователски цели“, подчерта деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация.

„Вашият жест демонстрира един много значим социален и професионален ангажимент към образователните практики и мисля, че нашето сътрудничество трябва да продължи, тъй като споделяме общи сфери, общи отговорности – да подготвяме бъдещите професионалисти по социални комуникации в България“, каза още проф. Вълканова.

2

Петър Кънев отбеляза, че е щастлив да присъства по такъв приятен повод във Факултета и изтъкна, че представлява една от най-старите браншови организации – на 23 години, с членове над 100 предприятия и физически лица. Той благодари на всички присъстващи и посочи, че рядко има такива хубави поводи да се събираме заедно. Петър Кънев подчерта, че сътрудничеството ще продължи и в бъдеще.

3

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев заяви, че за него е удоволствие да присъства на днешното събитие и подчерта, че подобни събития не са толкова чести в нашия живот. Проф. Вълчев изрази своята благодарност и подчерта, че жестът на Съюза на печатарската индустрия в България и Полиграфическа група „Демакс“ продължава старата традиция на дарителството. „Такъв тип жестове заслужават нужното внимание, нужната благодарност, защото няма как да бъдем модерна държава, няма как да градим бъдещето си, така че действително страната ни да стане привлекателна и за младите хора, и за нас самите, ако нямаме инвестиции в образованието. Една стратегия, която виждам е на сърце на нашите дарители, затова искрено изказвам благодарността на цялата академична колегия“, каза още проф. Вълчев.

Той допълни, че такъв тип дарения дават възможност да се изравняваме с европейските стандарти, дават възможност на нашите студенти да са абсолютно равностойни и конкурентоспособни в този иначе изключително динамичен свят и това е залог за бъдещия просперитет на страната.

4

Проф. Георги Вълчев връчи свидетелство за дарение на Съюза на печатарската индустрия в България и Полиграфическа група „Демакс“.

5

Дарената компютърна техника е на стойност 17 455.60 лв. Волята на дарителя е тя да се използва за практическото обучение на студентите по медии, комуникации и книгоиздаване във Факултета по журналистика и масова комуникация.

В рамките на откриването присъстващите имаха възможност да разгледат новооборудваното студио и неговите възможности.

6