Начало / Новини / Новини и събития / Блестящо представяне на българския отбор на Международната олимпиада по химия в Швейцария

   
Блестящо представяне на българския отбор на Международната олимпиада по химия в Швейцария

В периода 16 – 25 юли 2023 г. се проведе 55 Международна олимпиада по химия с домакин ETH, Цюрих. В състезанието участваха 325 ученици - представители на 86 страни и 8 индивидуални състезатели. Ръководители на българския отбор са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Българският отбор се представи блестящо – Виктор Лилов – ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски", гр. София, и Крум Александров – ученик от 12 клас на МГ "Гео Милев", гр. Плевен, завоюваха златни медали, а Преслав Георгиев и Явор Христов – ученици от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски", спечелиха сребърни медали.

1

Крум Александров е избрал да продължи образованието си във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на експерименталния кръг състезателите работиха по три експериментални задачи, свързани с органичен синтез, титруване и качествен анализ, десет теоретични задачи от различни съвременни области на химията.

Отборът по химия благодари на „Българска лабораторна корпорация“ ЕООД и на „Лабприм“ ЕООД за финансовата подкрепа на българския отбор за участие в това най-престижно състезание.

2