Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Завършиха магистрите от випуск 2015 г. на Философския факултет

   
Завършиха магистрите от випуск 2015 г. на Философския факултет

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" 280 магистри от випуск 2015 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Пълните отличници на випуска са 15.

Проф. д-р Димитър Денков, декан на Философския факултет, откри тържеството и отбеляза, че е радостен, че много от абсолвентите са били бакалаври във факултета, а някои от тях ще бъдат и докторанти. По думите на проф. Денков, магистърската форма на обучение се явява средищното звено между началната форма на университетско образование и тази, която е по-близка до смисъла на Университета – научната теория, и още по-близка до онази страна, която може да вкара абсолвентите отвъд студентските банки и да ги насочи към научноизследователско поприще.

1

„Тъкмо като посредници между това начално и висше знание, където и да бъдете – в Университета, в практиката по вашата специалност, на някое съвсем друго място, което нищо общо няма с това, което сте учили, бъдете такива посредници между едно по-нисше и по-висше знание и се стремете тъкмо към по-висшето, не за друго, а защото всички имаме нужда от подобен тип културно посредничество, без значение от вашата специалност”, каза проф. Денков и подчерта още, че именно това е основно и средищно в техния жизнен път и призова абсолвентите да предадат това знание на своите наследници, близки и познати.

Проф. дпн Албена Чавдарова, зам.-ректор на Софийския университет, също поздрави абсолвентите и не скри радостта си да присъства на тържеството. Тя припомни думите на Гьоте, който разделя годините на години на учене и години на пътешествие и подчерта, че именно от този ден за випускниците започват техните години на пътешествие. Проф. Чавдарова каза, че за някои от завършващите професионалният жизнен път ще бъде приятен и лек, за други ще бъде малко по-труден и тежък, но изрази увереността си си, че преподавателите във Философския факултет на СУ са ги подготвили достатъчно добре, за да се справят с всички предизвикателства, които им предстоят.

4

Зам.-ректорът на Университета изрази надеждата си, че абсолвентите никога няма да прекъснат връзката с преподавателите си, факултета и университета си и ще бъдат тези посредници, които ще помогнат практиката и науката да станат значително по-близки.

Проф. Чавдарова пожела на всички да бъдат здрави, успешни, да се радват на това, което им предстои, да създадат хубави семейства, да не забравят своята Алма матер и обяви магистърския випуск 2015 г. на Философския факултет на СУ за закрит.

2

Приветствие от името на абсолвентите поднесе Любомир Цанев от специалност „Реторика”. Той поздрави колегите си с успешното дипломиране и от името на всички тях отправи благодарност към ръководството на Университета, преподавателите във Философския факултет и на всички, свързани с учебния процес.

„Най-голямата си благодарност оставям за преподавателите, защото благодарение на тях и техните интересни лекции, се създаде в мен изключителен интерес да посещавам ежедневно Университета”, каза Любомир Цанев и разчувства аудиторията, като заяви, че в Алма матер е срещнал и голямата си любов. Пред препълнената Аула той изненадващо предложи брак на своята приятелка, която също е абсолвентка на Факултета.

3

Проф. Денков пожела щастие на новото семейство. Празничният ден продължи с раздаването на дипломите на завършилите магистри.

5