Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Завърши випуск 2015 г. на Геолого-географския факултет на СУ

   
Завърши випуск 2015 г. на Геолого-географския факултет на СУ

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” над 200 бакалаври и магистри от випуск 2015 г. на Геолого-географския факултет на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование. Над 100 са отличните на випуска, а пълните отличници са 10.

Тържествената церемония бе открита от декана на Геолого-географския факултет доц. д-р Филип Мачев. Той поздрави абсолвентите, техните роднини и близки и ги приветства с „Добре дошли“ на най-тържествения ден, в който завършващите студенти получават дипломите си. Той се обърна към абсолвентите с благодарност, че са избрали да учат в Геолого-географския факултет на СУ. Доц. Мачев припомни, че основите на факултета са поставени още през 1893 г., първата година след основаването на първото висше училище в България, когато започват да се четат лекции по геология и то по желание на студентите.

1

Днес в нашия факултет се обучават студенти в четири специалности – „Геология“, „География“, „Регионално развитие и политика“ и „Туризъм“, които са по три научни направления – „Науки за земята”, „Туризъм" и "Администрация и политика”. Това са четири бакалавърски програми в задочна и редовна форма на обучение и над 40 магистърски програми“, отбеляза деканът.

Доц. Мачев се върна назад в спомените си, когато класната му ръководителка се е разделяла с класа при завършването на гимназията. „Тя ни каза следното: Не забравяйте хората, които ще срещнете по пътя си нагоре, защото същите хора ще срещнете и когато слизате надолу! Така че не забравяйте своите преподаватели. Тези, които са дали частица от себе си, за да достигнете днес до тази зала. А когато мине еуфорията на днешния ден, ще усетите, че една малка частица от вас е останала тук, в лабораториите, в аудиториите, та дори и в коридорите на нашата Алма матер. И това е богатството на Университета – хората, които са получили своето образование в него“.

2

В словото си доц. Мачев припомни сентенция, според която „Да обичаш това, което работиш, означава да си свободен, а да работиш това, което обичаш, означава да си щастлив“ и пожела на абсолвентите да бъдат свободни и щастливи.

По време на тържествената церемония деканът на Геолого-географския факултет изрази своята признателност чрез благодарствени грамоти на спомоществувателите на факултета, които намират време, сили и средства и подпомагат дейността на факултета. Отличени бяха Цветанка и Данчо Желеви, дарили уникални минерални образци за Музея по минералогия, петрография и полезни изкопаеми, и доц. д-р Емануил Кожухаров, за изключителния му принос за подобряване материалната база на факултета.

4

Доц. Мачев съобщи, че в началото на 2016 г. на сайта на факултета ще бъде поместена информация за учредяване на клуб на завършилите Геолого-географския факултет и призова всички бивши възпитаници на факултета да се включат в него.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков приветства абсолвентите в празничния ден, в който завършват висшето си образование в един от най-добрите факултети на най-стария и най-добър български университет. Той отбеляза, че това твърдение се подкрепя от рейтинговата класация, която вече години наред показва, че СУ е на първо място в почти всички направления. Проф. Герджиков отбеляза, че в Геолого-географския факултет на СУ се изучават разнообразни специалности в три различни професионални направления и всички те са на такова място в Рейтинговата система, че няма никакво съмнение за реализацията на абсолвентите. Основен критерий в класирането на университетите е именно реализацията на завършилите и това е причината Софийският университет да е на първо място в почти всички направления, в които обучава студенти.

6

Проф. Анастас Герджиков пожела успех на абсолвентите, които ще продължат следването си в СУ, а на онези, които се насочват към работа, пожела да не се захващат с първото, което им попадне, да не си избират работа само според възнаграждението, а такава, която обичат и харесват, защото тогава ще се чувстват щастливи и именно тогава ще дойде и най-доброто възнаграждение. Ректорът пожела успех на всички и ги призова да не забравят алумни клуба на факултета и на Университета, за да продължат близките отношения с академичната общност и да си бъдат взаимно полезни.

Проф. Герджиков обяви випуск 2015 г. на Геолого-географския факултет за закрит и връчи дипломите на пълните отличници.

9