Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започнаха традиционните Хумболтови лекции в Софийския университет

   
Започнаха традиционните Хумболтови лекции в Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на Международна конференция "Българо-германското научно сътрудничество - минало, настояще и бъдеще". Събитието се организира от Хумболтовия съюз в България съвместно с посолството на Германия у нас и с подкрепата на Фондацията „Александър фон Хумболт”.

Конференцията има за цел да очертае ключовите моменти в сътрудничеството между българските и немските учени в различни области на науката у нас. Опирайки се на миналото, конференцията ще се опита да очертае постиженията и заслугите на поколения български учени, образовани и специализирали в Германия, за изграждането на научноизследователски центрове и университети в България, както и за поддържането на тесни връзки с германските изследователски центрове.

1

Докладите на конференцията са организирани в четири специализирани сесии: „Бионауки и медицина“, „Химия и технически науки“, „Физика, науки за Земята и математика“, както и „Социални и хуманитарни науки“. Дискусиите ще се основават на най-новите изследвания, резултат от българо-немското сътрудничество.

Акцентът на кръглата маса на конференцията ще бъде върху научното сътрудничество между балканските страни и Германия. Представители на студентските Хумболтови клубове от съседни държави ще имат възможност да споделят своя опит и идеи за ефективно сътрудничество с Германия.

2