Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / За поредна година отбор на СУ спечели Републиканската студентска олимпиада по програмиране

   
За поредна година отбор на СУ спечели Републиканската студентска олимпиада по програмиране

Един от четирите отбора на Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Владислав Харалампиев, Ясен Трифонов и Георги Шопов с ръководител Георги Георгиев спечели убедително XXVII-та Републиканска студентска олимпиада по програмиране, която се проведе от 8 до 10 май 2015 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Олимпиадата се провежда под патронажа на ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д.н. Иван Мирчев. Тази година в състезанието взеха участие отборите на Софийския университет, Американския университет, Бургаския свободен университет, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Икономическия университет–Варна, Нов български университет, Русенския университет „Ангел Кънчев”, Техническия университет-Варна, Техническия университет-Габрово, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Югозападния университет „Неофит Рилски”.

Целта на Републиканската студентска олимпиада по програмиране е да осигури възможност на най-добрите студенти от български университети, поддържащи програми по информатика, да контактуват помежду си и в състезателни условия да проверят качеството си на подготовка, а също и възможностите си да се справят с не прости програмистки задачи.

Олимпиадата се провежда един път годишно. Състезатели могат да бъдат само редовни студенти в бакалавърски или магистърски програми, които не са завършили семестриално към датата на провеждане на турнира. Всеки участващ университет се представя от един отбор в състав ръководител и трима състезатели. При възможност от страна на домакина се допуска участието на повече от един отбор от един университет. В този случай в официалното класиране участва най-добре представилият се отбор на съответния университет.

FMI

Олимпиадата се провежда на еднакви за всички участници компютри, свързани в мрежа. Всеки отбор разполага с един персонален компютър (или работна станция в мрежата), а официални езици за програмиране на състезанието са Java и С/С++.

Състезанието се провежда в един ден и е с продължителност от пет часа. По време на състезанието участниците могат да използват всякакви ръкописни и печатни материали – книги, справочници, листинги и други, но използването на магнитни и оптически носители на данни, както и собствени компютри и мобилна свързочна техника е забранено.

Повече информация за събитието можете да намерите на сайта на тазгодишното състезание на адрес: http://bcpc.eu/XXVII/