Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Випуск 2015 г. на Медицинския факултет на Софийския университет получи дипломи за висше образование

   
Випуск 2015 г. на Медицинския факултет на Софийския университет получи дипломи за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се дипломираха 60 абсолвенти от третия випуск на Медицинския факултет. Един е пълният отличник на випуска.

Тържеството бе открито от декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов, дм, който поздрави най-младите лекари, медицинските сестри, медицински рехабилитатори и ерготерапевти, техните близки и преподаватели. По думите му, това е особено вълнуващ и тържествен миг – началото на професионалната кариера, която всички очакват с нетърпение и голямо вълнение. Проф. Спасов добави, че випускниците са положили много усилия, много безсънни нощи и много желание, за да стигнат до тук. Деканът заяви още, че това, което изживяват най-младите му колеги в този ден, е върховен момент на удовлетворение.

3

В приветствието си към абсолвентите проф. Спасов подчерта, че здравната система и функционирането на тази професия се гради на едно-единствено нещо – на доверието: „Независимо какви знания имате, какви умения имате, какви книги сте прочели или какво сте научили в процеса на обучение, вие не бихте могли да практикувате тази професия, която е свързана с едно божествено начало, без този елемент на доверието. Ако няма този елемент на доверието между вас и вашите пациенти, нашата професия не може да съществува. Това, което вие трябва да правите ежедневно, е да създавате доверие към тези, които са се обърнали за помощ към вас. Никога не се поддавайте на изкушението да разрушите това доверие. То се гради цял професионален живот и може да бъде унищожено за кратък миг“.

2

Деканът на Медицинския факултет отбеляза, че едно от най-важните неща, които са научили абсолвентите през изминалите години, е да бъдат съпричастни към проблемите на своите пациенти. „Вярвам, че вие сте поели и попили част от това, което сме се опитали да ви предадем – съпричастността и безпрекословната ангажираност към проблемите на пациентите”, добави проф. Спасов.

„Дерзайте, бъдете полезни, отдайте се изцяло на своето изкуство, на своята наука”, каза проф. Спасов и пожела на добър час на абсолвентите.

4

Зам.-ректорът на СУ проф. дпн Албена Чавдарова поздрави абсолвентите, техните близки и преподаватели от свое име и от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

Тя не скри вълнението си, провокирано от изминатия от абсолвентите тежък и труден път: „Усвоили сте много знания, които ще ви бъдат безусловно полезни.“ Тя припомни думите на Жан-Жак Русо, че преди да възпитаме лекари, трябва да възпитаме човеци. Проф. Чавдарова изрази убеждението си, че в Медицинския факултет абсолвентите са получили не само своето професионално знание, но и знанието да бъдат човеци и да са съпричастни към човешката болка, с която ще трябва да се сблъскват.

7

Проф. Чавдарова пожела на абсолвентите никога да не забравят Медицинския факултет на СУ и своите преподаватели. Тя им пожела здраве, лични и професионални успехи и да имат един чудесен житейски път и обяви випуск 2015 г. на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за закрит.

От името на Лекарския съюз проф. Огнян Хаджийски поздрави най-младите си колеги и заяви, че не е важно къде ще работят – в голяма или малка болница, в малък или голям град. Важното е да защитят своето име и позиция, да се докажат като добри лекари. Проф. Хаджийски призова младите си колеги да останат и да се реализират в България и да работят с много хъс.

8

По време на тържеството проф. Спасов прочете поздравителен адрес от името на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Отличникът на випуска д-р Петър Шумаров получи голямата награда на Медицинския факултет. Той отбеляза, че сред колегите си има много достойни за наградата, които са положили усилия и също са на това високо ниво. В приветствието си той благодари на преподавателите си и им поиска прошка за времената, в които студентите не са били достатъчно активни или не достатъчно внимателни. Той подчерта, че преподавателите от първия момент са предавали целите си знания, опит и ресурс на студентите си. Петър Шумаров се обърна и към колегите си със съвет винаги да бъдат с чиста съвест – „Имайте спокойствието на духа си, че сте направили всичко възможно за доброто на пациента“.

В края на тържеството новодипломираните лекари положиха Хипократовата клетва.

9
5
6
10