Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Университетската библиотека бе открита изложбата „Поезията на камъка“

   
В Университетската библиотека бе открита изложбата „Поезията на камъка“

В деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, който се отбелязва и като професионален празник на библиотекарите, във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Поезията на камъка“. Събитието е организирано от Университетската библиотека, Националния музей „Земята и хората“ и Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет.

Експозицията представя в хармонично единство минерали и скъпоценни камъни, вдъхновили с красотата си създаването на поетични творби – ярки образци в националната и световната литературна съкровищница. Събитието е част от програмата на традиционните Майски дни на културата на СУ.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Евгения Бенова, деканът на Геолого-географския факултет на СУ проф. д-р Марин Иванов и заместник-деканът доц. д-р Филип Мачев, доц. д-р Василка Младенова – ръководител на Катедрата по минералогия, представители на музея „Земята и хората“, на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет, преподаватели, представители на академичната общност.

2

Събитието бе открито от доц. д-р Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, която поздрави присъстващите и колегите си с празника.

Доц. Ангелова отбеляза, че изложбата „Поезията на камъка“ е на пръв поглед нетрадиционна, излизаща от рамките на всичко, което е показвано досега в Университетската библиотека. Тя подчерта, че експозицията е уникална, защото обединява красотата на камъните, блясъка на камъните, които винаги са били символ на красота, изящество, богатство, престиж, но също така и красотата, магията на думите. „Думите, които имат онзи магически силен оттенък, и тяхната красота, която остава завинаги запечатана в нашето съзнание и тези думи, които отразяват силата на нашите емоции с отблясъците на диаманти с един прочувствен изказ, възможен само чрез поезията”, добави доц. Ангелова и отбеляза, че именно чрез поезията се докосваме по един неповторим начин до блясъка на това, което ни е дала природата.

2_a

Изложбата възниква като идея в рамките на Националния музей „Земята и хората“, но в Университетската библиотека е представена една нова нейна проекция, вкарана в едни нови университетски рамки. Изложбата е резултат от успешното сътрудничество между Музея „Земята и хората”, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет и Университетската библиотека.

Светлана Енчева от Националния музей „Земята и хората“ заяви, че за нея е чест като възпитаник на Университета да присъства на откриването на изложбата. Тя разказа, че идеята за изложбата е възникнала от един настолен календар, подарък от техни колеги от чужбина, в който е имало стихове и образци от техния музей.

4

Елена Нейкова, директор на Музея минералогия, петрология и полезни изкопаеми на СУ, благодари за поканата да участват в събитието с образци от музея.

В края на тържественото откриване на изложбата поетесата Венета Арахангелова се опита да предаде красотата на словото и красотата на камъните, като прочете няколко стихотворения.

5
6