Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет бе открита изложба, посветена на 125-годишнината на акад. Петко Стайнов

   
В Софийския университет бе открита изложба, посветена на 125-годишнината на акад. Петко Стайнов

Изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на акад. Петко Стайнов, бе открита в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изложените снимки и документи представят живота и делото на големия юрист, политик и преподавател.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, председателят на Инициативния комитет за отбелязване на 125-та годишнина на акад. Петко Стайнов проф. Георги Близнашки, председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев, преподаватели, студенти и гости.

Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева откри събитието като отбеляза, че изложбата е повод да се отдаде дължимото на един голям българин – интелектуалец, политик, юрист, дипломат, общественик. Тя представи акад. Петко Стайнов като човек, посветил живота си на юридическата наука, блестящ учен, запомнен от студентите си преподавател.

Акад. Петко Стайнов остава в историята на парламентаризма като народен представител с близо 50 години на банките в пленарната зала. За първи път влиза в Народното събрание през 1923 г. като кандидат на Демократическия сговор от неговия роден Казанлък. Като интересен факт г-жа Цачева посочи, че през всичките години, през всичките мандати Петко Стайнов е избиран от Казанлък, събитие без аналог в българската история.

1

Цецка Цачева подчерта, че в новата ни история трудовете на акад. Стайнов са в основата на действащи и в момента нормативни актове като Закона за държавния служител, Закона за държавната служба, Административно-процесуалния кодекс. Тя определи акад. Стайнов като голям радетел за правовата държава. По думите й, през целия си живот акад. Стайнов гледа на България като държава на закона, с което е безкрайно актуален и в днешния ден, когато продължаваме да търсим най-верния път за господството на правото.

Председателят на Народното събрание подчерта, че изложбата ще бъде представена в сградата на Парламента и изрази надежда, че ще гостува и в други държавни учреждения, както и в редица български общини.

Ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дин. Иван Илчев припомни една стара мъдрост, според която, когато един човек си отива, с него си отива една вселена: „Гледайки изложбата и мислейки за акад. Петко Стайнов, си мисля, колко ли вселени са си отишли след неговата кончина. Защото той е човек, който не се задоволява през целия си живот с едно жизнено поприще, а работи енергично и постига успехи във всички дела, с които се захваща”.

2

Ректорът се върна в спомените си в детството и младостта си, когато е имал възможността да се срещне с Петко Стайнов, съпругата му Анна Каменова и тяхното семейство. Проф. Илчев отбеляза, че за Софийския университет е чест да бъде домакин на изложбата, осъществена съвместно с Държавна агенция „Архиви“, и да почете паметта и делото на един от най-видните преподаватели на Университета.

Доц. Михаил Груев отбеляза, че изпитва голямо вълнение като председател на Държавна агенция „Архиви” и като преподавател в Историческия факултет на СУ, който в цялата си професионална кариера се занимава с политическата и обществената дейност на акад. Петко Стайнов. Той представи накратко изложбата, посветена на 125-годишнината от рождението на акад. Петко Стайнов. Започвайки от семейната среда, детството и юношеството на Петко Стайнов, чрез архивни документи и снимки, 18-те табла синтезират личния живот, обществената, политическата и научната му дейност.

3

Изложбата представя активната политическа дейност на акад. Стайнов, която започва още като директор в Дирекция на печата след Първата световна война, когато се оформя като класически демократ, несъгласен с авторитарните методи. Доц. Груев подчерта, че това е линия на поведение, която Петко Стайнов ще отстоява, до колкото е възможно, през целия си живот.

Посетителите имат възможност да проследят дейността на акад. Стайнов като депутат с най-дълъг парламентарен стаж в българската история, като министър на железниците, пощите и телеграфите в последния кабинет на Андрей Ляпчев, както и неговата посланическа дейност в Париж. В изложбата подробно е представена неговата дейност като опозиционер срещу включването на България в Тристранния пакт и изобщо срещу българското участие във Втората световна война. Изключителен акцент в житейския път на акад. Стайнов е съпротивата му срещу Закона за защита на нацията и срещу антисемитското законодателство, на която са посветени три табла в изложбата, в които са поместени основните речи, интерпелации и публични сказки, които Петко Стайнов изнася пред българското общество. На отделно място е представена и дейността му като министър на външните работи в първото правителство на Отечествения фронт и по-специално участието му в уговарянето на условията и самото подписване на съглашението за примирие.

4

Изложбата представя и участието на целия род Стайнови във войните от 1912-1918 г. В края на изложбата е представен последният етап от живота на Петко Стайнов – неговата научна дейност на блестящ юрист, учен с европейска известност и самочувствие.

По думите на доц. Груев, основен акцент на изложбата е, че акад. Петко Стайнов е човек, който минава отвъд политическите режими и политическите сътресения. Това, което е характерно за целия му живот и дейност е живот в служба на България, живот в служба на науката, подчерта още доц. Груев.

След откриването на изложбата в Аулата на СУ се проведе възпоменателно събрание в памет на акад. Петко Стайнов. Присъстващите имаха възможност да чуят изпълнения на хор "Гусла”.

След обръщението на г-жа Цецка Цачева в Аулата на СУ прозвуча известна реч на акад. Петко Стайнов, произнесена срещу експатрирането на евреите, произнесена от актьора Веселин Калановски.

По-късно проф. Георги Близнашки изнесе доклад на тема "Императивите на демокрацията". Изказвания, посветени на живота и делото на акад. Петко Стайнов, направиха председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, деканът на Юридическия факултет проф. д-р. Сашо Пенов, последният докторант на акад. Петко Стайнов проф. д-р. Кино Лазаров, адвокат Валентин Брайков и посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз.

Максим Бенвенисти, председател на организация "Шалом" връчи плакет с признание на Мария Стайнова.

Възпоменателната вечер завърши с изпълнение на любимата песен на акад. Петко Стайнов - "Хубава си моя горо".