Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Успешно защитилите докторанти на СУ получиха своите дипломи

   
Успешно защитилите докторанти на СУ получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата се проведе първото официално връчване на дипломите на успешно защитилите докторанти от всички факултети на Софийския университет. 78 докторанти получиха дипломите си от ректора на Алма матер проф. дин Иван Илчев. На събитието присъстваха заместник-ректорите на Софийския университет, декани, преподаватели и гости.

Проф. дин Иван Илчев отбеляза в началото на церемонията, че ако се върнем към традициите на българското възрожденско общество, то всички защитили докторанти в залата вече са издържали своя калфински изпит. По думите на проф. Илчев чирашкият период продължава около 6-7 години, което приблизително отговаря на тяхната бакалавърска и магистърска степен, след това в рамките на около 3 години, но понякога и по-дълго, чираците получават своето калфинско свидетелство. Ректорът пожела на всички след няколко години да получат и своето майсторско свидетелство.

1

По думите на проф. Илчев днешната церемония е поредно доказателство, че Софийският университет е основният център за изграждане на докторанти в Република България. Докторантите, разработили и защитили своите докторски дисертации в Алма матер, след това стават основният резерв за преподаватели и изследователи не само в Софийския университет, но и в другите висши училища в страната и в институтите на БАН, каза още проф. Илчев.

2

„Пожелавам ви с вашата работа още през близките години да издигнете нивото на науката в България много по-високо, отколкото успяхме ние”, добави ректорът и отбеляза, че въпреки трудните условия, особено през последните десетилетия, в България преподавателите и изследователите са успели да запазят Софийския университет като водещ в страната, но на младото поколение се пада задачата да нареди Университета сред водещите поне в нашия регион.

3

Ректорът се върна в спомените си във времето, когато без никакъв церемониал е получил от чиновничка листче с надпис „кандидат на науките”. „Струва ми се, че когато човек е работил сериозно в продължение на много години, когато е имал своите мечти и очаквания, заслужава да получи своята диплома по един по-тържествен начин и да влезе отново в Аулата на Софийския университет”, каза в заключение проф. Илчев.

4