Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Третият международен Ден на очарованието на растенията се провежда в Софийския университет

   
Третият международен Ден на очарованието на растенията се провежда в Софийския университет

В Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна Третият международен Ден на очарованието на растенията. Събитието се провежда под егидата на Европейската организация за растителна наука (EPSO). Организатори са Биологическият факултет на СУ и Агробиоинститутът.

Събитието бе открито в централното фоайе на Биологическия факултет от проф. Росица Бъчварова, директор на Агробиоинститута, която благодари на организаторите и изрази надеждата си, че посетителите и гостите ще научат нови и интересни детайли, свързани с растителния свят. Денят на очарованието на растенията се провежда за трети пореден път, но България се включва в него за първи път. Общо 63 страни от цял свят отбелязват този ден днес.

На събитието присъстваха деканът на Биологическия факултет проф. д-р Мариела Оджакова, представители на Агробиоинститута, преподаватели, студенти и ученици.

1

Целта на Деня на очарованието на растенията е да се привлекат хора, очаровани от растенията и ентусиазирани от важността на растителната наука за селското стопанство, за устойчивото производство на храни, за градинарството, горското стопанство и за нехранителни продукти, като хартията, дървесината, химикалите, енергетиката и фармацията. Ролята на растенията в опазването на околната среда е ключово послание.

2

В рамките на събитието богатството на растителния свят е представено с презентации, посветени на различни теми: "Роля на растенията за водния свят", "От клетка до цяло растение", "Солево-толерантни растения. Oт полето в лабораторията и обратно", "Авокадо в саксия", "Вълшебствата на българските билки", "Растенията–хищници" и други.

Част от програмата е състезание по фотография, конкурс за рисунка или постер, както и томбола с въпроси, свързани със света на растенията.

3
4
5
6
7