Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти на Софийския университет победиха в Националната студентска олимпиада по математика

   
Студенти на Софийския университет победиха в Националната студентска олимпиада по математика

Студенти от Факултета по математика и информатика, Стопанския факултет и Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечелиха медали и се класираха на първите места в проведената в периода 29-31 май 2015 г. Национална студентска олимпиада по математика за 2015 г.

Отборите на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ с ръководители доц. Първан Първанов, доц. Владимир Бабев, доц. Веселин Гушев заеха първите три места в отборното класиране и със сериозна преднина първо място в класирането по университети в проведената в периода 29-31 май 2015 г. Национална студентска олимпиада по математика за 2015 г.

Велина Иванова е победител в олимпиадата. Златни медали получиха още Младен Вълков и Станислав Чобанов, сребърни медали спечелиха Илия Мардов, Радослав Комитов, Ксения Цочева, Владимира Суванджиева, Киприан Бербатов, а бронзови - Виктор Радивчев, Марк Андонов, Матей Константинов, Стоян Апостолов и Кирил Михайлов.

2

Участниците от Стопанския факултет на Университета заеха второ място в отборното класиране и второ място в класирането по университети. Медалисти сред тях са Валери Лазаров – златен медал, Петър Буюклиев – сребърен медал и Мирела Димитрова, Валери Ангелов, Наталия Хаджиева, Мария Попова, които спечелиха бронзови медали на олимпиадата.

1 (2)

Студентите от Физическия факултет на Софийския университет също се представиха отлично на състезанието. Те заеха четвърто място в отборното класиране, и трето място в класирането по университети. Сребърни медали завоюваха Виктор Данчев, Деница Банкова, Велизар Стоянов, Чавдар Дуцов, а бронзови - Иво Илиев, Дан Ангелов, Александрина Янева.

3

Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е математическо състезание между студенти по бакалавърски или магистърски програми, ко­е­то се провежда един път годишно. Олимпиадата има за цел да повишава интереса на студентите към математиката и да създава условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

Участието в олимпиадата е индивидуално и отборно, а състезателите се разпределят в една от следните групи според професионалното направление, в което е специалността им:

- Група А – математика, информатика и компютърни науки;

- Група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана;

- Група В – всички неизброени в групи А и Б.

Състезанието се състои от решаване на три задачи, съобразени с конспекта за съответната група. Времето за решаване на задачите е четири астрономически часа. Състезанието е анонимно. Състезателите получават хартия за писане. Те могат да ползват син химикал, а при желание и инструменти за чертане, като нямат право да ползват спра­воч­на литература или технически средства.