Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорското ръководство на СУ се срещна с журналисти от Южна Корея

   
Ректорското ръководство на СУ се срещна с журналисти от Южна Корея

Зам.-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” чл.-кор проф. дбн Румен Панков се срещна с делегация от журналисти от Южна Корея. На срещата присъстваха още деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ доц.д-р Теодора Петрова и председателят на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова.

Южнокорейската делегация бе в състав Чонг Рюл Парк, президент на Асоциацията на журналистите на Република Корея, Йонг Ман Ким, генерален мениджър на организацията, Ким Йонг Ку, президент на Асоциацията на журналистите в Гуанджу-Йоннам, Хее Канг, президент на Асоциацията на журналистите в Инчон-Гьонги и Ън Бок Ан, президент на Асоциацията на журналистите в Капгуон.

Проф. Румен Панков запозна присъстващите с историята на най-авторитетното висше училище у нас. Той подчерта, че според най-новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България Софийският университет е на първо място в 22 от 22 направления сред държавните университети в страната и заема между 500 и 700 място в авторитетни международни рейтингови класации. Проф. Панков подчерта и активната международна дейност на Софийския университет и възможностите за сътрудничество с Южна Корея.

2

Заместник-ректорът изтъкна активната дейност на прeподавателите в Центъра по кореистика в рамките на Софийския университет и подчерта, че благодарение на техните ежедневни усилия се популяризира корейската култура и език в България.

Чонг Рюл Парк, президент на Асоциацията на журналистите на Република Корея, представи делегацията и разказа някои интересни факти от историята на Южна Корея. Той обърна внимание на характерните черти на отделните области в страната, както и на корените и символите на държавността.

Чонг Рюл Парк отбеляза, че делегацията е в България в резултат на подписания през април 2015 г. в Сеул Меморандум за сътрудничество между Асоциацията на журналистите на Република Корея и Съюза на българските журналисти. Той подчерта още, че България е първата страна в Европейския съюз, с която имат подписан подобен меморандум. Документът предвижда сътрудничество и размяна на информация и опит по проблеми на журналистиката и медиите между двете организации. Чонг Рюл Парк определи журналистите като цивилни дипломати и изтъкна тяхната важна роля за сближаване на народите, международно сътрудничество и опознаване на различната култура и език.

След срещата делегацията гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ.