Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на СУ се срещна с посланиците на Ирак и Египет в България

   
Ректорът на СУ се срещна с посланиците на Ирак и Египет в България

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна с посланика на Ирак Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби и посланика на Египет г-жа Манал Йехия Ел Шинауи.

По време на срещите бяха обсъдени възможностите за активизиране на сътрудничеството на най-старото висше училище в България както с посолствата на двете страни, така и с университетите, с които СУ има сключени споразумения. Акцент в разговорите бяха възможностите, които програмата „Еразъм +“ дава за засилване на студентската и преподавателска мобилност.

1

Ректорът на СУ и посланикът на Ирак припомниха дългогодишните много добри двустранни отношения, както и подготвените в България стотици специалисти, които и сега работят в Ирак.

2

С посланика на Египет ректорът на СУ обсъди възможността лектори в областта на арабската литература и изкуство, археология и др. да гостуват в Алма матер, както и съвместни инициативи във връзка с отбелязването през 2016 година на 90-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Египет.