Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Президентът на Португалия проф. д-р Анибал Каваку Силва посети Софийския университет

   
Президентът на Португалия проф. д-р Анибал Каваку Силва посети Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев се срещна с президента на Португалската република проф. д-р Анибал Каваку Силва и съпругата му д-р Мария Каваку Силва и с българския държавен глава Росен Плевнелиев.

По време на срещата ректорът запозна португалския президент с историята на Софийския университет – най-старото и престижно висше училище в България, лидер във всички професионални направления, в които обучава над 20 000 студенти. СУ е единственият български университет, които намира място в авторитетни международни рейтингови класации.

Общо беше мнението, че международното академично сътрудничество става все по-важно и в рамките на Европейския съюз то е изключително активно. Проф. Илчев изтъкна доброто сътрудничество на Софийския университет с висши училища в Португалия, сред които университетите на Порто, Коимбра и др. и посочи, че голям брой студенти на СУ се възползват от възможностите за мобилност, които предоставя програмата „Еразъм“ и се обучават в университети в Португалия. Изразена беше надежда посещението на португалския държавен глава да активизира студентската и преподавателска мобилност между Софийския университет и висши училища в Португалия.

111

След срещата президентите на Португалия и България разгледаха изложбата „Ние, поколението на Орфей“ в централното фоайе на Ректората. В Аулата на СУ се състоя концерт на португалската изпълнителка на фадо Ана Моура.

117