Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Преподавател от Физическия факултет на СУ получи престижни международни награди

   
Преподавател от Физическия факултет на СУ получи престижни международни награди

На 29-я Международен форум за иновации и знания „ТЕСЛА ФЕСТ“, състоял се от 12-ти до 15-ти октомври 2015 г. в гр. Нови Сад – Сърбия, д-р Забунов, преподавател във Физически факултет на СУ, и неговият екип бяха удостоени с диплом и златен медал за изобретения в областта на безпилотните летателни апарати (дроновете). Във форума участваха над 400 изобретения от 25 страни.

Д-р инж. Светослав Забунов защити своя докторат във Физически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 2011 г. и от средата на 2015 г. е част от преподавателския колектив на Физически факултет. В изобретателския екип участват още чл. кор. Петър Гецов, проф. Гаро Мардиросян и проф. Георги Сотиров.

1-f
2-f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През пролетта на 2015 г. д-р Забунов и колектив получиха високо признание от Международния иновационен форум „Фестивал за иновации и креативност” в Лисабон – Португалия, посветен на Международния ден на интелектуалната собственост – 26-ти април и на Националния празник на Португалия – 25-ти април. Иновациите на българските изобретатели, обединени под мотото „Някои иновации за безпилотни летателни апарати“ бяха отличени с медал и диплома за специална награда за постижения в научната и технологична област.

През месец април 2015 г. в Културно-изложбения център „Соколники“ в Москва – Русия се проведе 18-ото издание на традиционния Международен салон за изобретения и иновационни технологии „Архимед“. В този най-голям иновационен форум участваха над 300 иновации, разделени в 42 категории и разположени на площ от над 5000 кв.м. В категорията „Авиокосмическа промишленост“ с Диплом и Сребърен медал беше удостоен колективът на д-р Забунов за разработката „Някои иновации за безпилотни летателни апарати“.

3-f
4-f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-8
1-9