Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Премиера на монографията „Български антарктически изследвания – синтезис”

   
Премиера на монографията „Български антарктически изследвания – синтезис”

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет се състоя премиерата на монографията „Български антарктически изследвания – синтезис”. Книгата представя най-важните резултати от научните изследвания през последния четвърт век в областта на науките за Земята и биологичните науки в района на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън.

„Български антарктически изследвания – синтезис” е издание на Университетското издателство с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите. Редактори са проф. Христо Пимпирев и проф. Нешо Чипев.

Събитието бе организирано от Българския антарктически институт.

1

„Радвам се, че сме се събрали по такъв прекрасен повод – премиерата на тази монография, която е синтезисът, най-важното от българските научни изследвания на Антарктида през последния четвърт век. По този начин ние показваме, че България е там, защото прави наука“, каза проф. Христо Пимпирев. Той изрази благодарността си към авторите, чиито публикации са включени в книгата, както и на целия екип на българската полярна база, който е оказвал съдействие за изпълнението на научните задачи, на всички приятели, които са помагали, на ръководството на Софийския университет, на Министерството на околната среда и водите, както и на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев поздрави всички в залата по повод новата книга и изрази радостта си, че усилията на учените намират материален израз в тази монография.

Винаги в последните години съм казвал, че решението на българските правителства да подкрепят антарктическата програма е едно от малкото правилни стратегически решения във външната политика на България. Всички правителства досега оценяват важността на това, което вие правите.“

3

Проф. Илчев заяви още, че е радостен, че благодарение настойчивостта на няколко души и особено на проф. Пимпирев програмата продължава вече повече от четвърт век. „Тази програма е олицетворение на това, което винаги съм смятал - че в България наука трудно се прави от една научна институция. България е твърде малка държава и всички трябва да работим заедно“. По думите на проф. Илчев тази книга е пример за това как се работи заедно в името на България.