Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Празници на световни туристически дестинации – Мексико

   
Празници на световни туристически дестинации – Мексико

За четвърта поредна година студенти от ІV курс специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” организират Празници на избрани световни туристически дестинации. В университетския театър „Алма Алтер“ бе представена третата дестинация за тази година – Мексико.

Целта на организаторите доц. д-р Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков от Геолого-географския факултет на Софийския университет е с помощта на изкуството да се представят природата, културата, традициите и тяхната атрактивност в световния туризъм.

Доц. Вера Николова поздрави присъстващите и отбеляза, че това е последното събитие за тази година от серията Празници на световни туристически дестинации. По думите й Мексико е една пъстра, красива, многолика и многоцветна страна, която заслужава голямо внимание на световната туристическа сцена. Тя подчерта, че студентите ще се опитат да представят богатата култура, невероятната природа и изключителните хора на Мексико.

1

Проф. дгн Мария Воденска, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ, приветства всички в залата с добре дошли и подчерта, че инициативата на доц. Николова и д-р Казаков е много хубав и интересен начин да се научи нещо ново за различните туристически дестинации. Тя представи гостите на събитието – г-н Луис Монтеро, отговарящ за културните въпроси в посолството на Мексико у нас, Симеон Идакиев, журналист и пътешественик.

2

„Смесица от модерно и традиционно, клиширано и сюрреалистично. Всичко това е Мексико – очарование, ухание, тайнственост, музика и танци”, с тези думи студентите започнаха представянето на Мексико. Историята и културата на страната бяха показани по много оригинален начин – чрез музика, танци, атрактивни декори, актьорско майсторство и много чувство за хумор. Зрителите научиха интересни факти, свързани с историята, митологията, природата, културните особености и традициите на страната.

3

В центъра на представлението бе поставен сблъсъкът между две коренно различни мексикански семейства. Едното, живеещо в богатство и забрава на древните традиции, а другото - опитващо се да ги запази. На този фон бяха представени различни митове и легенди, свързани с историята на Мексико и неговите коренни жители, известни туристически дестинации в страната, плажове, курорти, живописната и разнообразна природа.

10

След интересното представление г-н Луис Монтеро благодари за чудесното представяне на родината му. Той отправи своята благодарност към студентите и техните преподаватели за това, че са успели да докоснат чувствата и емоциите на всички хора и са успели да ги пренесат в Мексико.

11

Симеон Идакиев също поздрави присъстващите в театралната зала и разказа интересни случки от своите пътешествия из Мексико.

В края на представлението организаторите благодариха на студентите за хубавите и понякога трудни моменти, които са имали заедно, на колегите си от катедрата и от факултета, които винаги са ги подкрепяли, както и на всички близки, приятели. Специална благодарност бе отправена към Сатиричния театър, Театъра на българската армия и Пернишкия театър, които през годината са съдействали с костюми и декори за представленията.

След като научиха повече за традициите и обичаите в Мексико, в края на представлението всички зрители имаха възможност да опитат традиционна мексиканска кухня.

12
4
5
6
7
8
9