Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Отборът на СУ завоюва второ място в състезанието по право на ЕС “Central and Eastern European Moot Court”

   
Отборът на СУ завоюва второ място в състезанието по право на ЕС “Central and Eastern European Moot Court”

За поредна година отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се представи отлично на международното състезание по право на Европейския съюз “Central and Eastern European Moot Court”.

Състезанието, което се организира за 21-ва година от Британския правен център под егидата на Съда на ЕС и Центъра за европейски правни науки към Университета в Кеймбридж, пресъздава преюдициално запитване към Съда на ЕС. Право да участват имат отбори от Централна и Източна Европа. Тази година 18 университета се включиха в надпреварата. Пледирайки едни срещу други от името на ищеца или ответника, участниците се съревновават по своите правни аргументи и ораторски умения.

След две победи на Софийския университет в състезанието, съответно през 2008 г. и 2013 г., и множество други успешни участия, тази година отборът в състав Донка Стойчева, Деян Петров, Биляна Манова и Михаел Михов отново игра финал и се класира на второ място, отстъпвайки само на представителите на Любляна, Словения.

Българският тим се нареди на второ място и в класирането по писмени защити.

Биляна Манова спечели индивидуална награда за най-добър оратор.