Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Национален форум на тема „Иновации за ефективно сътрудничество в предучилищното образование“

   
Национален форум на тема „Иновации за ефективно сътрудничество в предучилищното образование“

Проф. Елена Русинова

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научен форум на тема: „Иновации за ефективно сътрудничество в предучилищното образование“. Събитието е организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика при Софийския университет и Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП.

2015 година, когато се навършват 30 години от присъединяването на България към Световната организация за предучилищно образование – ОМЕП, е обявена за Европейска година на развитието.

Участниците във форума бяха поздравени от проф. д-р Албена Чавдарова, зам.-ректор на Софийския университет, която изрази радостта си, че за поредна година е сред тях и поднесе своите пожелания на форума. Поздрави ги, че за всичките 30 години са положили огромни усилия, за да може детската градина да съществува и възпитава и образова бъдещото поколение на България. Децата са пример за това, какви огромни усилия полагат всички, за да имат те едно щастливо детство. Проф. Чавдарова пожела на форума успех и изрази надежда участниците в него да споделят много идеи, практики и иновации, за да може детската градина да съществува като една чудесна институция и да изпълни своята мисия за възпитание и подготовка на нашите деца за встъпване в училище.

1

Доц. д-р Николай Цанев, зам.-декан по учебната дейност във Факултета по начална и предучилищна педагогика, поздрави участниците във форума от името на деканското ръководство на ФНПП по повод юбилея и изказа своята голяма признателност и уважение към всички, които правят по-интересен живота на децата, които са нашето красиво бъдеще.

2

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, се обърна към председателя на БНК – ОМЕП проф. д-р Русинова и й благодари за това, че се в включила в тази много авторитетна организация, която създава възможности на обмяна на опит между колеги от различни страни за повишаване на качеството на подготовката и възпитанието на децата, посещаващи предучилищния сектор и за създаване на самочувствие и увереност в тях, за да могат да се справят с всички ситуации, които им поднася животът. По думите на Янка Такева, ОМЕП е сред организациите, спомогнали предучилищния сектор да заеме своето най-престижно място в Европейската комисия по образование.

3

Г-жа Такева отбеляза, че българската секция в ОМЕП е една от най-успешните секции и заяви, че всички трябва да имат самочувствие, защото няма по-добре подготвени учители от българските учители. 96% от учителите в предучилищния сектор в България са с висше образование, а 12% от учителите имат квалификационна степен. Според изследване, правено между 137 страни, българските учители са на 4-то място в света по образователен ценз, квалификационно равнище и иновативни подходи за работа с деца. „Това е, защото сме единни, защото сме заедно и защото си помагаме и този форум показва точно това“, заяви още Янка Такева.

По време на официалното откриване на форума бяха прочетени поздравителни адреси от зам.-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева и от Евгения Вълкова, началник на РИО - София-град.

8

Диана Русинова, директор на ОДЗ 171 и Стефанка Балева от Сдружението на директорите в средното образование в Република България също поднесоха своите приветствия.

Проф.Елена Русинова, председател на ОМЕП в България, подчерта, че съвременното образование няма граници в международното пространство. „Тук са валидни критериите за качеството, креативността и иновациите , които дават нови цели на съвременния свят и ново себеусещане за значимост“. В словото си тя изтъкна важността и значението на грижата за децата, тяхното възпитание и благополучие.

10

Деца от 38 ОДЗ „Дора Габе”, Народно читалище – Бели брези, 15 ОДЗ, 115 ОДЗ, 83 ОДЗ поздравиха със свои изпълнения участниците в Националния форум.

11
12