Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изложба живопис и графика „Еко Антарктида” бе открита в СУ

   
Изложба живопис и графика „Еко Антарктида” бе открита в СУ

В навечерието на патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Централното фоайе на Университета бе открита изложбата „Еко Антарктида”. Експозицията е посветена на патронния празник на СУ „Св. Климент Охридски” и Българската полярна база „Св. Климент Охридски” и може да бъде разгледана до 30 ноември 2015 г.

Събитието се организира от Центъра за полярни изследвания към Софийския университет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета. Проект „Еко Антарктида” 2015-2016 съвместно с Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” стартира инициатива, чрез която учениците изразяват своята гледна точка по проблемите, касаещи екологията на Ледения континент. Подобни инициативи вече са факт в Испания, Чили, Аржентина, Уругвай и др.

1

Изложбата бе открита от проф. д-р Христо Пимпирев, който не скри вълнението си от произведенията на младите автори. Той отбеляза, че това е една уникална изложба, която разглежда особено актуалния проблем за опазването на природата чиста за идните поколения. Проф. Пимпирев подчерта, че картините и плакатите са истински шедьоври и заслужават да се видят от много по-широка аудитория. Той изрази надеждата си авторите на творбите да станат студенти в Алма матер и да имат възможност да посетят Антарктида, за да се докоснат до нейната уникална природа.

2

Драгомир Матеев от Българския антарктически институт благодари на авторите за това, че помагат Антарктида да се докосне все повече до сърцата на младите, които са бъдещите изследователи на континента. Той изрази благодарността си за сериозното им отношение към толкова важния проблем за опазването на околната среда. Матеев подчерта, че избраните творби, които са наградени, ще бъдат изложени в Антарктическия институт на Чили през месец януари 2016 г., а след това ще бъдат изложени и в българската база в Антарктида.

3

Художествените произведения са разделени в четири категории: скулптура, живопис, графика и графичен дизайн. По време на откриването на изложбата бяха отличени по три работи от всяка категория.

„Еко Антарктида” е културна програма, чиято цел е чрез изкуството в различните му форми да се обърне внимание на необходимостта и отговорността да се полагат грижи за антарктическото наследство и околната среда на нашата планета. Целта на проекта е да съчетае естетическите възможности на съвременното изкуство с текущи въпроси, касаещи опазването на околната среда и влиянието на човешкия фактор.

4