Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изложба на карикатури, посветена на мира и справедливостта, бе открита в Историческия факултет на СУ

   
Изложба на карикатури, посветена на мира и справедливостта, бе открита в Историческия факултет на СУ

В Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата на карикатури „Мир и справедливост“. Експозицията е част от едноименния проект на Министерството на външните работи на Нидерландия и обединява избрани карикатури от цял свят с карикатури на известния български автор Илиян Савков, които са създадени по идеи на студенти от Софийския университет.

Проектът „Мир и справедливост“ е иницииран от Министерството на външните работи на Нидерландия по повод 70-та годишнина от създаването на Международния съд в Хага. Неговата цел е да постави началото на глобален дебат относно перспективите пред мира, както и важността на международното правосъдие и разрешаването на конфликти, илюстрирайки темата чрез карикатури.

На откриването присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, посланикът на Кралство Нидерландия Том ван Оорсхот, посланикът на Израел Ирит Лилиан, деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев, карикатуристът Илиян Савков, преподаватели и студенти.

Доц. Тодор Попнеделев, декан на Историческия факултет на Софийския университет, поздрави присъстващите и отбеляза радостта си от реализирането на инициатива, която вълнува умовете на много хора и е нещо, свързано с миналото, но има проекция към бъдещето ни. Доц. Попнеделeв подчерта, че изложбата се организира по инициатива на посолството на Кралство Нидерландия у нас и до голяма степен отразява идеите на съвременния свят.

1-k

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази вълнението си да открие толкова интересна и необичайна изложба. Той благодари на посланика на Кралство Нидерландия за това, че инициативата за изложбата тръгва от негова лекция, изнесена в Историческия факултет на СУ по-рано същата година. Проф. Герджиков благодари и на студентите, които са помогнали със собствени идеи и да подскажат важните теми на съвремието ни, а може би и решения за решаването на проблемите. Ректорът благодари и на художника, без чиято креативност не бихме могли да видим по един визуален начин, това което си мислим, това което ни притеснява, както и надеждите, които имаме.

„Надявам се, че един от начините повече студенти да се запознаят с това, което ни вълнува, е да представим по един визуален път нещо, което е едновременно изкуство и с идеите си запалва умовете да мислят по-активно”, подчерта проф. Герджиков.

5

Посланикът на Кралство Нидерландия Том ван Оорсхот приветства всички на събитието и разказа накратко за изложбата. Във връзка с честването на 70-годишнината от създаването на Обединените нации през 2015 г. и с предстоящото отбелязване на 70-годишнината от създаването на Международния съд в Хага през 2016 г. холандските посолства по света отделят сериозно внимание на темата „Моят мир – твоят мир”. Проектът на Обединените нации започва с това, че последствията от Втората световна война не трябва да се повтарят. Посланикът подчерта, че за съжаление това се оказва илюзия и всеки ден се сблъскваме с нови кризи. Поради тази причина е особено важно хората да общуват и обсъждат за различните проблеми и конфликти, които има в днешно време, изтъкна Том ван Оорсхот. Проектът е създаден като начин за обсъждане на актуалните проблеми. В рамките на този проект на 25 май 2015 г. посланикът на Нидерландия в България изнесе лекция в Софийския университет на тема „Моят мир, твоят мир и ролята на жените“. Известният български карикатурист Илиян Савков взе участие в лекцията и разговаря със студентите за значимостта на карикатурите и как критичните идеи могат да бъдат визуализирани във въздействащи илюстрации. След лекцията студентите бяха поканени да представят своите идеи на Илиян Савков и на тази основа той създаде серия карикатури. Карикатурите, създадени в България, са добавени към голяма селекция карикатури, създадени в резултат на подобни събития в цял свят, която е част от изложба, представена в Хага, добави Том ван Оорсхот.

3-k

Изложбата, представена в Историческия факултет на СУ, показва всички карикатури, създадени от Илиян Савков, както и селекция от карикатури от цял свят. Изложба вече е била представена в общината в Хага, а през 2016 г. предстои да бъде изложена и в Двореца на мира в Хага.

Посланик Том ван Оорсхот изрази радостта си, че изложбата гостува и в Софийския университет и призова посетителите да се запознаят с таланта на Илиян Савков и идеите на студентите. Той изрази надежда, че карикатурите ще дадат храна за ума и ще стимулират посетителите да мислят по тези теми.

2-k

Авторът Илиян Савков отбеляза, че за него е било голямо предизвикателство да участва в този проект, който му е дал възможност да се среща с начина на мислене на най-различни хора. Той разказа, че по време на работата си се е опитвал да бъде максимално близко до идеите и разбиранията на всеки един от авторите, с които е работил. Илиян Савков благодари за възможността да работи за тази достойна кауза, която според него заслужава да бъде подкрепяна и в бъдеще.

14-k
15-k