Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Фотоизложба „Между науката и футбола”

   
Фотоизложба „Между науката и футбола”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита една нетрадиционна изложба - „Между науката и футбола. Отборът на преподавателите и служителите в Софийския университет (1981-2009)”. Инициатор и главен организатор на събитието е проф. Александър Димчев – селекционер и дългогодишен ръководител на отбора. Изложбата може да бъде разгледана до края на февруари 2016 г.

Изложбата е посветена на 35-годишнината от целенасоченото организиране на спортната дейност на преподавателите и служителите в Софийския университет, съвместно с Департамента по спорт в Алма матер.

В изложбените витрини са представени емблематични фотоси на най-важните моменти от историята на университетския отбор и неговите основни играчи, както и техни научни трудове. Могат да бъдат разгледани снимки от мачовете на стадион „Васил Левски“ срещу артисти и журналисти през 1982 г.; от мача по повод 100-годишнината на Софийския университет – преподаватели срещу студентки, събрал рекордните около 35 000 зрители, с коментатор Татяна Лолова; от интересни футболни битки – срещу отбора на „ЩАЗИ“ в ГДР през 1988г. с победител отбора на СУ и т.н. Представени са и първите екипи на футболистите, интересни документи и други.

1-a

Събитието бе открито от директора на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, която отбеляза, че е изключително щастлива да види събрани на едно място толкова много хора за една на пръв поглед съвсем нетрадиционна изложба в Университетската библиотека, посветена на годишнината от учредяването на футболния отбор на СУ.

Името на изложбата „Между науката и футбола“ е провокирано от факта, че участниците във футболния отбор на Софийския университет са преди всичко преподаватели, учени и изследователи. Доц. Ангелова подчерта, че в изложбата няма възможност да се види цялостната научна продукция на футболистите и е представена само една малка част – техните последни публикации. „Решихме да акцентираме върху фотоизложбата. Да покажем един достатъчно дълъг период от изминалото време с многобройни фотоси и да припомним наистина за този велик футболен отбор, който имаше Софийския университет”, каза доц. Ангелова.

5-a

Изложбата се представя именно в Университетска библиотека, защото преди 35 години благодарение на проф. Александър Димчев от Университетската библиотека тръгва идеята за футболен отбор. Предишният директор на библиотеката Стефан Кънчев също е бил изявен футболист.

Доц. Ангелова подчерта, че колегите й са се постарали изключително много да съберат интересните фотоси. Използвана е съвременна технология за изчистване и възвръщане на блясъка на старите снимки.

Vitrina_2a

Доц. Георги Вълчев, зам.-ректор на СУ, отбеляза, че Университетът винаги е бил интересно място не само с науката, която твори, а с духа, който пази. „Тази изложба показва част от този дух, който Университетът е създавал години наред. Истинско събитие е това, че тази емоция, която е събрала хората около една любима игра, се е запазила до ден-днешен, че всички тези мили спомени оживяват пред очите ни”, подчерта доц. Вълчев и благодари от името на ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков за огромната работа, която е свършена при подготовката на изложбата и организацията на събитието. По думите му, това е най-важното – да се съберат хората, които пазят живия спомен и тази традиция, която е създала толкова хубави емоции през годините. Доц. Вълчев пожела този дух да се предаде и на идните поколения. „Университетът е голяма общност, а спортът успява да създава общност и да хвърля връзки между отделните клонове на познанието, в което се трудят колегите от Университета”, добави зам.-ректорът и изрази надежда изложбата да постави началото на възраждане на хубавите традиции, които СУ има в спорта.

Vitrina_6a

Главният инициатор и организатор на изложбата проф. Александър Димчев поздрави всички и отправи своята благодарност към колегите от Университетска библиотека за положените усилия при организирането на изложбата. Той разказа накратко историята на футбола в СУ и припомни любопитни случки от футболните срещи на отбора на СУ.

Проф. Димчев отбеляза, че целите и търсеният ефект от фотоизложбата „Между науката и футбола" са да се представи по-голямата част от участниците във футболния отбор на СУ, да се отдаде дължимото на уважавани колеги, участвали активно в отбора по футбол, но отишли си млади от този свят. По думите му, фотоизложбата напомня за интересни моменти от футболните срещи на отбора на Университета – срещу различни отбори – в страната и чужбина, и прави опит да върне ентусиазма и да възроди идеята да се създаде основа за спортуването на преподавателите и служителите в рамките на Софийския университет.

Vitrina_7a

Проф. Димчев благодари на ректорското ръководство на СУ, на ръководителя на Департамента по спорт на СУ доц. Анжелина Янева и на всички, които са подкрепяли спорта в Университета през изминалите години.

Предишният ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев подчерта, че след всички години най-силно остава усещането за приятелството. Той отбеляза, че няма по-голяма спойка на духа от спорта и изрази надеждата си, че големият успех все пак предстои.

10-a

Веселин Радков, капитан на отбора, изрази радостта си да види толкова много свои съотборници и отбеляза, че всички трябва да благодарят и на съпругите си, които търпеливо са понасяли тяхното дългогодишно спортуване и пътуване дори в чужбина.

Събитието продължи с търг на вещи, принадлежали на отбора. Събраните средства ще бъдат използвани за нуждите на Университетската библиотека.