Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи годишните стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

   
Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи годишните стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

Проф. Димо Платиканов

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“ за студенти в България през учебната 2015/2016 г.

На събитието присъстваха ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, президентът на Международната фондация ”Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димо Платиканов, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев, ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов, представители на Администрацията на президента, Министерството на образованието и науката, Столична община, Американска фондация за България и други. Гости бяха и голяма част от стипендиантите от предишните години.

Церемонията бе открита от проф. Димо Платиканов, който приветства гостите и студентите с „Добре дошли!“ в гостоприемната сграда на Алма матер и заяви, че тези стипендии се връчват ежегодно за 12-ти път. Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк връчва 100 стипендии за студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности. Средствата са осигурени по волята на дарителите семейство Нели и Робърт Гипсън от САЩ.

1

Проф. Платиканов заяви, че това са уникални стипендии, тъй като се отпускат с цел българските студенти да се обучават в България, да се дипломират и да останат да работят в България.

Ректорът на Университета проф. дфн. Анастас Герджиков поздрави присъстващите и изрази задоволството си, че Софийският университет е домакин на събитието. Той добави, че високо оценява както програмата за стипендии, така и работата на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. Ректорът изказа и своята благодарност към спонсорите.

3

Най-много ме радва, че стипендиите са за млади хора, за нашите млади колеги студенти, а също и това, че наред със социалния елемент, в тях има и изискването за високи академични постижения. Мисля, че всеки от университетите в България има нужда най-вече от това да стимулира високите постижения в образованието и науката. Високите академични постижения на студентите са начинът да имаме по-висококачествено образование. Колкото и да създаваме все по-нови и по-осъвременени учебни планове, винаги от вашето ниво – и при кандидатстването, и след това при следването, ще зависи качеството на образованието. Затова тези стипендии са наистина важен стимул”, каза още проф. Герджиков и пожела успех и на организаторите, и на носителите на стипендиите.

По време на церемонията бе прочетен поздравителен адрес от името на зам.-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева. Щедростта винаги е била висша човешка добродетел и белег за духовна извисеност и благородство, тя е присъща само на тези, които имат сетива да видят и да усетят в душата си проблемите на света около нас, отбелязва Ваня Кастрева и благодари на екипа на Фондация „Св. св. Крили и Методий“ и на дарителите семейство Гипсън. Зам.-министърът се обръща и към студентите да приемат като свой дълг този благотворителен жест с увереността, че могат винаги да успяват, когато имат до себе си духовно възвишени хора: „Не забравяйте, че собствената ви решимост за успех е по-важна от всичко останало. Не се уморявайте да променяте света около нас и да бъдете себе си като частица от вечно търсещия дух на България”.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов поздрави ръководството на Фондация „Св. св. Кирил и Методий” от името на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и отбеляза, че за него е чест да бъде сред толкова изявени представители на научните среди. За Столична община е гордост, че най-големите университети в страната се намират на нейна територия и общината работи в тясно сътрудничество с тях, добави той. Дончо Барбалов благодари на семейство Гипсън, които за поредна година отделят средства за подпомагане на изявени студенти от български учебни заведения и изрази надеждата си тази хубава традиция да продължи и през следващите години, а на студентите пожела след години да намерят своя път в науката и някои от тях също да се изявят в тази област.

2

От учредяването на стипендията досега са подпомогнати над 1 150 студенти. Общата сума, предоставена от дарителите семейство Гипсън до края на изминалата учебна година, е 1 361 734 лева. По волята на дарителите стипендията е за пълния курс на обучение до завършване на бакалавърска степен. За специалностите „Право“ и „Медицина“ дарителите осигуряват средства за пълния курс на обучение. Размерът на стипендията за тази академична година е 2 000 лева.

Началото на тази инициатива е поставено през 2004 г., когато американският филантроп и дарител Роберт Гипсън и неговата съпруга Нели Гипсън пристигат в България с желание да помогнат в областта на образованието. Инициативата стартира от Нели Лозанова, която е омъжена за Робърт Гипсън, бизнесмен и човек със специално отношение към младите хора и тяхното образование. За да завърши своето образование, като студент Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест.

Снимки от събитието можете да видите тук.