Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Физическият факултет на СУ бе домакин на конкурса "Уреди за кабинета по физика"

   
Физическият факултет на СУ бе домакин на конкурса "Уреди за кабинета по физика"

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 15 поредна година се проведе конкурсът "Уреди за кабинета по физика". Събитието бе организирано от Софийския клон на Съюза на физиците в България със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието – София-град и Физическия факултет на СУ.

През 2001 г. учителките Росица Лефтерова, Светла Панайотова и Галя Русева основават конкурса за уреди и успешно го провеждат години наред, докато се превърне в най-любимото софийско състезание по физика за ученици и учители. От 2013 година конкурсът е отворен за всички желаещи ученици. Така той става международен, а дисциплината по компютъризиран експеримент се отнася за физика, химия и биология. Една от целите на конкурса е създаването на приятелска атмосфера и споделяне на опита в изграждането на постановките.

2

През 2015 г. в конкурса взеха участие 135 ученици със 109 проекта, ръководени от 20 учители от 17 училища от цяла България. Традиционно е и участието на ученици от Република Македония.

Тазгодишният конкурс, както и проведената на 25 април 2015 г. Олимпиада по експериментална физика, бяха посветени на Международната година на светлината (http://www.light2015.org/) и много от постановките демонстрираха светлинни явления.

4

На събитието бе показано измерване на константата на Планк със светодиоди, демонстрирано от ученици от Националния учебен комплекс по култура; дифракция на светлината от компактдиск, смесване на цветове, показано от ученици от 18 СОУ; компютъризирано измерване на волт-амперни характеристики на светодиоди, осъществено от ученици от Националната търговско-банкова гимназия и много други.