Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Еньовден беше отбелязан в Университетската ботаническата градина в София

   
Еньовден беше отбелязан в Университетската ботаническата градина в София

По случай лятното слънцестоене и традиционния български празник Еньовден, за четвърта поредна година „Софийска вода“ покани жителите и гостите на София в Университетската ботаническа градина. Търсещите прохлада и зеленина в центъра на града разгледаха днес безплатно едно от най-красивите места в София.

 

За децата специалистите от Университетските ботанически градини бяха подготвили интерактивни занимания по ботаника. Чрез игри и дискусии малките участници работиха по глобалнозначимата тема „Мога ли да живея в свят без растения?”. Така те се запознаха с процеса фотосинтеза, кръговрата на водата в природата и значението й за съществуването на живата природа, както и със същността на понятия като биоразнообразие и климатични промени.

2

За откривателски настроените участници бяха подготвени занимания на тема „Разпознаване на растенията”. Момчетата и момичетата научиха специфични термини, необходими, за да могат да описват и нагледно да илюстрират растенията. Времето, отделено за тематично наблюдение им даде възможност да се запознаят с видовото разнообразие в Университетската ботаническа градина в София.

Срещите завършиха с дискусия за ролята на ботаническите градини като научни и образователни институции и значението на опазването на видовото разнообразие за живота ни на планетата.

Останалите посетители имаха възможност да разгледат Университетската ботаническа градина, придружени от специалист, който им разказа за историята на институцията и растителните колекции в нея.

3