Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Двудневен Форум на кариерното развитие започна във Факултета по математика и информатика

   
Двудневен Форум на кариерното развитие започна във Факултета по математика и информатика

В двора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открит Форум на кариерното развитие. Двудневното събитие е под мотото „Знам и искам да го докажа“. В него участват 53 фирми и Института по механика на БАН.

Организатор на събитието е Кариерният център на ФМИ, а генерален спонсор е Hewlett Packard. Форумът дава шанс за среща и диалог на живо между работодателите и студентите от всички факултети на СУ и студенти от други висши училища.

Форумът бе открит от заместник-декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Атанас Семерджиев. Той поздрави с добре дошли гостите на Форума за кариерно развитие и изрази радостта си, че това е възможност да се осъществи връзка между водещите организации в сектора и академичната общност.

 

DSC_0011_600x400

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков от името на ректорското ръководство благодари за интереса към събитието и изтъкна, че отново студентите ще могат да се срещнат с бъдещите им работодатели: „Това е една от причините Софийският университет да е на челно място в рейтинговите системи, защото основният критерий за реализация на пазара на труда при нас е много висок, тъй като почти нямаме нереализирани студенти, а смятам, че от този факултет изобщо нямаме.” Проф. Герджиков отбеляза, че това се дължи на инициативата на Факултета по математика и информатика, който се е включил много активно в студентските практики и вече за шеста година организира срещи между работодатели и студенти. Той поздрави колегите за инициативата и за това, че толкова упорито преследват тази цел и пожела успех на събитието.

DSC_0023_600x400

Проф. Огнян Наков, декан на Факултета по компютърни системи и управление в Техническия университет – София, също поздрави гостите: „Това събитие само доказва, че ако някой е близък до бизнеса, до реалността, това са нашите факултети и нашите студенти. Ако фирмите търсят хора – това сте предимно вие – нашите студенти.“, отбеляза проф. Наков. Той допълни, че според проучване на БАИТ, студентите от двата факултета захранват около 75 % от ИТ бизнеса в страната. „Ние се стараем да подобрим нещата, а вие - да се учите по-добре и се надявам този процес да продължи.”, каза в заключение той.

DSC_0030_600x400

Доц. Евгения Великова, декан на Факултета по математика и информатика на СУ, приветства гостите на това своеобразно тържество за успешен старт на кариерата на студентите. Тя благодари на фирмите за дарените средства за стипендии на студентите и за учебни пътувания, на които младите хора могат да се реализират и да научат нови неща.

DSC_0044_600x400

Мария Асенова, представител на генералния спонсор на събитието – Hewlett Packard, изрази радостта си, че са тук и могат да говорят с младите студенти за възможностите в компанията. „В Hewlett Packard едни от най-успешните служители са от този факултет. Въображението е единствената граница на вашите възможности.”, отбеляза тя.

DSC_0057_600x400

Веселин Арнаудов, представител на VM Ware, отбеляза, че за фирмата е привилегия да бъде партньор с Факултета по математика и информатика. „За 8 години, откакто сме в България, се опитваме активно да изграждаме възможности за нашите млади кадри чрез VM Ware академията, както и чрез стажантските програми”, отбеляза Арнаудов и пожела на студентите да бъдат активни, да намерят работата, която им харесва, да поговорят с колегите, които вече са навлезли в индустрията, да посетят презентациите и каквото и да решат да правят, да го правят с хъс.

DSC_0058_600x400

Стоян Велев от Sab Labs Bulgaria посъветва студентите да видят щандовете на фирмите, да поговорят с представителите и да имат предвид, че най-добрите софтуерни фирми са представени на този форум и предлагат позиции, които са особено подходящи за студенти.

Програма

DSC_0068_600x400
DSC_0073_600x400
1
2
3