Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Докторант от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ бе отличен с годишната награда на Karoll

   
Докторант от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ бе отличен с годишната награда на Karoll

Финансова група Karoll връчи своята годишна докторантска награда за четвърти път. Тя се присъжда ежегодно на български докторант, отличил се със своята научна работа или развиващ значима обществена дейност. Тази година наградата получи Никола Каравасилев. Той е докторант в Катедрата по астрономия на Физическия факултет на Софийския университет и работи върху изследването на кълбовидни звездни купове в Местната група от галактики.

Никола Каравасилев бе удостоен с наградата на Karoll заради успешната му работа с ученици. От своето постъпване като студент в Университета той ръководи школа за подготовка на ученици от гимназиалните класове за участие в Националната олимпиада по астрономия. С течение на времето той започва да подготвя ученици и по физика, като една от мечтите му е след време да достигне нивото на известния учител по физика Теодосий Теодосиев. Днес Никола Каравасилев ръководи няколко школи по физика и астрономия, в които се подготвят едни от най-добрите състезатели в тези науки през последните две учебни години. Всяка година поне трима негови ученици се завръщат с медали от различни международни състезания. Неговите възпитаници жънат успехи не само в научните олимпиади и състезания, но се включват също така успешно в различни фестивали и други събития, целящи популяризирането на науката.

152

Никола Каравасилев споделя, че негова отколешна мечта е да изгради модерна лаборатория по физика, в която учениците му да се подготвят. Според него лабораторната работа е нещо, което е много важно за усвояването на знания по физика, но за съжаление тя на практика липсва в училищното образование по предмета.

Никола Каравасилев е вторият докторант от Физическия факултет, спечелил наградата на Karoll в нейната четиригодишната история. Победителят в първия конкурс Христо Илиев е докторант към катедра „Квантова електроника”.