Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Честит празник, колеги!

   
Честит празник, колеги!

Преди броени дни тържествено отбелязахме празника на нашия патрон Св. Климент Охридски. Правим това за пореден път от 1902 година насам с малки прекъсвания. Едно от тях - при временната промяна на календара, премества празника на 8 декември. При възстановяването на Юлианския календар празникът се връща на 25 ноември, а датата 8 декември Университетът великодушно подарява на цялата българска академична общност и така възниква студентският празник.

Резултатите от Рейтинговата система на висшите училища в България, които отново ни поставят на първо място в почти всички професионални направления, са само поредното доказателство за това, което ние всички знаем – Алма матер е най-добрият заради талантливите си студенти и всеотдайните си преподаватели.

В този празничен ден ми се иска да си припомним, че Университетът е особена територия - на свободата, на въображението, на духа и разума. Университетът е общност, в която пълноправно участват всички. Затова ви призовавам да бъдете активни. Търсете информация за всичко в Университета. Включете се в студентските съвети във факултетите. Участвайте в работата на Студентския съвет.

Възползвайте се пълноценно от времето си в Университета. То е най-доброто в живота ви. След години ще се връщате с вълнение и малко тъга към него.

Rektor

Не щадете ума си. Той може много повече, отколкото подозираме. Всяко сега направено усилие ще се възвърне многократно по-късно, когато от вас ще зависи каква е страната ни. Черпете от опита на преподавателите си. Това ще помогне и на тях. Потопете се в безкрайното богатство на библиотеките. Възползвайте се от възможностите за студентска мобилност на програмата „Еразъм+“. Потърсете кариерните центрове – и тези във факултетите, и университетския. Включете се в новата програма за студентски практики, която стартира през януари следващата година. Това е най-успешната програма на Софийския университет, в която досега участваха 5 500 наши студенти. Разгледайте изложбите в галерията. Посетете някоя от многобройните постановки на студентския театър.

Търсете Университета и след като завършите. Не прекъсвайте връзката с колегите и с преподавателите си. Университетът ще разчита на вас и в бъдеще – с помощ, съвет, критика, съпричастност и застъпничество.

Днешният ден е празник и за тези от нас, за които студентските години са сладък спомен. Ние, вашите преподаватели, сме привилегировани хора. Блясъкът в очите ви, когато разберете нещо сложно, любопитството и енергията ви държат умовете будни и ни стимулират да бъдем още по-добри във всичко, което правим.

Честит празник, колеги!

 

Проф. Анастас Герджиков

Ректор