Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Частица от мощите на св. Климент Охридски бе дарена на академичния параклис на Софийския университет

   
Частица от мощите на св. Климент Охридски бе дарена на академичния параклис на Софийския университет

В навечерието на деня на успението на св. Климент Охридски и патронния празник на най-старото висше училище в България, частица от светите мощи на патрона на Софийския университет бяха дарени от игумена на светата Троянска обител епископ Сионий с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Частицата от светите мощи бе пренесена с литийно шествие от катедралния храм „Света Неделя“ до академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет. Негово Светейшество българският патриарх Неофит посрещна дара в Богословския факултет. В академичния параклис на Богословския факултет Негово Високопреосвещенство митрополит епископ на САЩ, Канада и Австралия Йосиф отслужи велика вечерня на св. Климент Охридски.

Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Събитието се случва в навечерието на 1 100-та годишнина от успението на св. Климент Охридски, което през 2016 г. ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО.

1
2
3
10
4
6
7
8