Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Андреас Кийфер изнесе лекция пред студенти от Софийския университет

   
Андреас Кийфер изнесе лекция пред студенти от Софийския университет

Андреас Кийфер

Генералният секретар на Конгреса на местните и регионални власти (КМРВ) към Съвета на Европа Андреас Кийфер изнесе публична лекция пред представители на академичната общност и студенти от специалностите „Регионална политика“ и „Публична администрация“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тема на лекцията беше развитието на местната и регионалната демокрация в Европа.

Лекторът запозна присъстващите с историята, структурата и организацията на Съвета на Европа, като акцентира върху функциите, целите, ценностите и постиженията на Конгреса на местните и регионалните власти като един от основните стълбове на Съвета, който насърчава местната и регионалната демокрация, съдейства за подобряване на местното и регионално управление и укрепване на органите на самоуправление.

7-s

Андреас Кийфер подчерта, че като ротационен председател на Комитета на министрите в следващите шест месеца България ще играе изключително важна роля в дейността на организацията с оглед на приоритетите, върху които се фокусира българското председателство: защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора, защита на уязвими групи и на медиите от външно влияние.

9-s

В дискусията се включи и президентът на Камарата на регионите в Конгреса Гудрун Мослер-Тьорнстрьом, която говори за ролята и приоритетите на Камарата. Тя сподели своя опит като политик на регионално и европейско ниво, както и конкретни примери от различни страни. Тьорнстрьом призова студентите да се обучават сериозно, да бъдат амбициозни и да не се притесняват да влязат в политиката, защото Европа се нуждае от активни млади хора.

Преди лекцията Андреас Кийфер, Гудрун Мослер-Тьорнстрьом и Тим Лисни, секретар на Камарата на местните власти, се срещнаха с ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

2-s

Андреас Кийфер изрази благодарност към Министерството на регионалното развитие, което е съдействало наред със срещите с политически представители и за възможност за дискусия със студенти от Софийския университет. Такива срещи са важни за представянето на дейността и приоритетите на Съвета на Европа. От значение за представителите на Съвета е и да се запознаят с очакванията на младите хора и да отговорят на въпросите им.

Гостите са в страната ни във връзка с провеждащото се заседание на Бюрото на Конгреса на местните и регионални власти в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.